Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

EETS - European Electronic Toll Service

Direktiva Evropskega parlamenta in sveta št. 2004/52/ES z dne 29. aprila 2004 o interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov v Skupnosti določa potrebne pogoje za zagotovitev navedene interoperabilnosti, ki jo je potrebno doseči z vzpostavitvijo evropskega elektronskega cestninjenja (EETS – European Electronic Toll Service). Ta storitev, ki dopolnjuje nacionalno elektronsko cestninjenje držav članic, zagotavlja interoperabilnost po vsej Skupnosti za uporabnike elektronskih cestninskih sistemov, ki so jih države članice uvedle, in za tiste, ki bodo v prihodnosti uvedeni v okviru te direktive.

Uvedba EETS je nadalje podrobneje opredeljena z Odločbo Komisije št. 2009/750/ES z dne 6. oktobra 2009 o opredelitvi evropskega elektronskega cestninjenja in zadevnih tehničnih elementih. Ta odločba v 5. členu določa, da vsak izvajalec cestninjenja pripravi in hrani izjavo o območjih EETS, v kateri določi splošne pogoje o dostopu na njegova območja cestninjenja za ponudnike storitev EETS, ob upoštevanju izhodiščnih pogojev, določenih z Direktivo 2004/52/ES in Odločbo 2009/750/ES.

DARS d.d. ima na podlagi Koncesijske pogodbe za upravljanje in vzdrževanje avtocest v Republiki Sloveniji, sklenjeni z Republiko Slovenijo dne 29.4.2004, status izvajalca cestninjenja kot ga opredeljujeta Direktiva 2004/52/ES in Odločba 2009/750/ES. Novi cestninski sistem DarsGo za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, ki začenja z delovanjem 1.4.2018, je tehnološko skladen z zahtevami direktive in odločbe. Podatki o cestninskem sistemu, ki ga upravlja in vzdržuje DARS d.d. kot tudi pogoji za vključitev ponudnikov EETS storitev so objavljeni v Izjavi o območju EETS za DARS. 

 Izjava o območju EETS za DARS.pdf (328 kB)

Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri