Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vinjeta
Prodajna mesta
Kako ravnati z vinjeto
Izdaja nadomestne vinjete
Vprašanja in odgovori
Prodaja avstrijskih vinjet
Izjeme glede namestitve vinjete
Sistem DarsGo
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
DarsGo servisi
Portal uporabnikov EM
Izjava o območju EETS
 

Vprašanja in odgovori

1. Ali je obvezno ob nakupu vinjete shraniti tudi račun?
Računa o nakupu vinjete ni obvezno shraniti, je pa to vsekakor priporočljivo. Shranjevanje računa o nakupu, predvsem vinjet za krajše obdobje (tedenske, mesečne in polletne), je priporočljivo, ker ga bo DARS zahteval, če boste želeli pridobiti nadomestno vinjeto (več informacij najdete tukaj) in na odstranjeni stari vinjeti ne bo razvidna njena veljavnost. Račun boste potrebovali tudi ob morebitni reklamaciji vinjete zaradi neustrezne kakovosti na prodajnem mestu ali na DarsGo servisu v Ljubljani oz. na počivališču Lopata.

2. Ali so vozila s prednostjo oproščena nakupa vinjete oz. ali obstajajo kakšne izjeme pri nakupu vinjete?

Po Zakonu o cestninjenju so plačila cestnine in s tem tudi nakupa vinjete oproščena: vozila s prednostjo, torej tudi policijska, reševalna in gasilska vozila, vozila za spremstvo, vključno z vozili v spremstvu, vojaška vozila Slovenske vojske, tuja vojaška vozila za opravljanje nalog obrambe države, mednarodnih mirovnih sil ter drugih obrambnih in varnostnih nalog, če je tako določeno z mednarodnimi pogodbami, vozila za opravljanje nalog humanitarne pomoči prizadetim v miru ali vojni, zaradi naravnih in drugih nesreč ali oboroženih spopadov in vozila upravljavca cestninskih cest za opravljanje dejavnosti vzdrževanja cestninskih cest in dejavnosti cestninjenja.
Podrobneje o tem tudi na spletnih straneh naše družbe, preko te povezave.

3. Kako se izvaja nadzor nad vozili ali imajo vinjeto ali ne?
Nadzor nad cestninjenjem z vinjetami izvajajo Policija, Finančna uprava Republike Slovenije in cestninski nadzorniki. Družba za avtoceste v RS (DARS) ima pristojnosti prekrškovnega organa.

4 Kakšne vrste vinjet je možno kupiti in kakšne so njihove cene?
V veljavnem cestninskem sistemu obstajajo trije razredi plačevanja cestnine z vinjeto. V razred 1 sodijo motorna kolesa in ostala enosledna motorna vozila, za katera so na voljo letna (55 evrov), polletna (30 evrov) ali tedenska (7,50 evra) vinjeta. Cestninski razred 2A sestavljajo avtomobili, kombinirana, bivalna in ostala dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 metra, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov. Zanje je možno kupiti letno (110 evrov), mesečno (30 evrov) ali tedensko (15 evrov) vinjeto. V cestninski razred 2B pa sodijo vsa ostala dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov. Tudi zanje so na voljo letna (220 evrov), mesečna (60 evrov) in tedenska (30 evrov) vinjeta.

Cene vinjet za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg.

5. Ali obveznost nakupa vinjete velja enako za domače in tuje uporabnike slovenskih avtocest ter ali je razlika v ceni vinjete za tuje oz. domače uporabnike?
Za uporabo slovenskih avtocest morajo tudi tujci kupiti vinjete, cena vinjet pa je za vse uporabnike, tuje in domače, enaka.

6. Ali se je po uvedbi vinjet cestnina še vedno pobira na cestninskih postajah?
Po uvedbi vinjet v letu 2008 plačujejo cestnino na cestninskih postajah samo tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5t.

7. Ali je vinjeta obvezna za vse avtocestne odseke, tudi za tiste, na katerih sedaj ni cestninskih postaj?
Od 1. julija 2008 se za vožnjo po vseh slovenskih avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS, ne glede na njihovo dolžino, uporablja vinjeta. Uporaba vinjete je obvezna za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t tudi za vožnjo po avtocestnih odsekih, na katerih do sedaj ni bilo cestninskih postaj.

8. Ali je vinjeta prenosljiva med vozili istega razreda?
Vinjeta ni prenosljiva med vozili.

9.Kakšna je cena vinjete od enega kraja do drugega, v kolikor na tej poti uporabljate avtocesto?
Cena vinjete ni pogojena s prevoženo razdaljo, temveč je vezana na določeno časovno obdobje in vam v tem časovnem obdobju omogoča neomejeno uporabo celotnega avtocestnega križa.

10. Ali potrebujem vinjeto za vožnjo po štiripasovni obvoznici med krožiščem Tomačevo in Črnučami? Ali jo potrebujem za servisne ceste ob ljubljanskem obroču, npr. med Zaloško in Letališko cesto?
Za vožnjo po navedeni obvoznici ni potrebna vinjeta, ker cesta ni v upravljanju DARS. Vinjeta je potrebna za nadaljevanje vožnje po H3 – severni ljubljanski obvoznici. V okviru krožišča Tomačevo je predmet nadzora s strani cestninskih nadzornikov cestninska cesta v nadaljevanju oz. cestninske ceste pred vstopom na krožišče. To pomeni, da vas cestninski nadzorniki ne bodo ustavili, če na vaši poti ne zapeljete na severno obvoznico H3. Enako velja za servisne ceste, za katere vinjeta tudi ni potrebna, na primer med Zaloško in Letališko cesto. Takoj, ko zapeljete na ljubljansko avtocestno obvoznico, je uporaba vinjete obvezna.


► Nazaj na Vinjeta  
► Prodajna mesta Informacije glede pooblaščenih prodajalcev slovenskih vinjet
► DarsGo servis Ljubljana Grič 54, 1000 Ljubljana / Tel.: 080 15 03 ali 01/5188-350 (informacije o vinjetah in cestnini)
► Vinjetni sistem in ceste Informacije o  cestah, za katere je obvezna uporaba vinjet

 
 
 

Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri