Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Financiranje gradnje
Stroški gradnje
Nosilci nalog
Priprava državnih prostorskih načrtov
Zgrajene AC in HC
A1 Šentilj - Srmin
A2 Karavanke - Obrežje
A3 Gabrk - Fernetiči
A4 Slivnica-Gruškovje
A5 Maribor - Pince
H2 Hitra cesta skozi Maribor
H3 severna obvoznica LJ
H4 Razdrto - Vrtojba
H5 Škofije - Srmin - Koper
H6 Koper - Lucija
H7 Dolga vas - meja z Madžarsko
Ljubljansko vozlišče
Druge ceste
Finančna realizacija gradnje
AC in HC v gradnji
Tretja razvojna os
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Šempeter - MMP Vrtojba

Osnovni podatki
 • Dolžina: 1,6 km
 • Gradnja: 1989-1991, 1995-1996
 • Odsek hitre ceste Šempeter – Vrtojba je bil zgrajen v dveh etapah.

  Junija 1980 je bil predan prometu mednarodni mejni prehod Vrtojba s 710 m dolgim delom bodoče štiripasovne hitre ceste. Lokacija mejnega prehoda je bila določena 1971 leta s sporazumom med Italijo in Jugoslavijo. Za izgradnjo je bilo potrebno nekoliko popraviti državno mejo, kar je bilo doseženo z Osimskimi sporazumi.

  Hitra cesta je projektirana na tem delu za računsko hitrost 120 km/h, ima prečni prerez 20,20 m brez odstavnih pasov. Trasa in mejni plato ležita na ravnini – naplavini reke Soče. V letih 1985 – 1986 je bila v območju mejnega prehoda obojestransko zgrajena tudi kamionska cesta, ki je služila prehajanju blagovnega prometa preko meje. Na platoju so bile zgrajene stavbe za vse potrebne službe, kot tudi bencinski črpalki, gostinski objekti , parkirišča in drugo.

  Z vstopom Slovenije v schengenski pravni red se blagovni promet trenutno še vedno odvija preko kamionskih cest, saj je nadstrešnica preko avtoceste neprimerna in jo bo potrebno odstraniti.

  Na tem pododseku so bili zgrajeni tudi en podhod, trije podvozi in priključek na lokalno cesto, kot tudi 900 m nove lokalne ceste zaradi začasnega priključevanja iz mejnega prehoda na ostalo cestno omrežje.

  Odsek Šempeter-Vrtojba

  Maja 1998 je bil predan prometu 1500 m dol odsek hitre ceste od priključka Šempeter do navezave na mejni prehod Vrtojba.

  Na trasi je bil zgrajen priključek Šempeter, 2 podvoza skupne dolžine 90,5 m in most dolžine 5,66 m.

  Gradnja se je začela 1989 in je poleg trase hitre ceste vključevala tudi izgradnjo servisnih cest in obvoznico Šempeter, danes regionalno cesto v dolžini1300 m z dvema objektoma.
  .


  INFO
  Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

  Spodaj vpišite vaše podatke:
  * Ime in priimek:
  Naslov:
  Poštna št.:
  Mesto:
  * E-naslov:
  Telefon:
  * Zadeva:
  * Prostor za sporočilo:
  Priponka:
  Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
  Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
  Prepiši kodo:
  Pošlji
  Zapri