Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Pojasnila
Logotip DARS
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Odgovori na vprašanja
Slovar cestnih izrazov
Obnavljamo za vas
 

Pojasnila

Pojasnilo k članku objavljenem v časniku Dnevnik, dne 3.3.2016, z naslovom "Darsov hišni dobavitelj dobil nov izdaten posel"

Več...


Nepravilno razvrščena vozila oteževala reševanje svinje

Reševanje pobegle svinje, 23.2.2016, med priključkoma Sveti Jurij in predorom Cenkova v smeri Maribora se je zaključil varno tako za udeležence prometa, Darsove vzdrževalce in svinjo, ki je med prevozom skočila z avtomobilske prikolice. S pravilno razvrstitvijo v primeru zastoja vzdrževalcem omogočimo hitrejši dostop do kraja dogodka in s tem tudi do hitrejše sprostitve prometa.

Več...


Vodja tehnične službe, g. Andrej Sever, v intervjuju o pripravah na zimsko sezono 2015/2016 in izvajanju zimske službe na DARS d.d.

Vodja tehnične službe, g. Andrej Sever, v intervjuju o pripravah na zimsko sezono, ki so se pričele že v začetku oktobra in izvajanju zimske službe. Med drugim tudi o mehanizaciji, posipnih materialih, plužnih skupinah in obhodnih časih pluženja ter izločanju tovornih vozil in mednarodnem sodelovanju.

Posnetek je dosegljiv preko te povezave: Intervju z g. Andrejem SeverjemPredor Pletovarje, 19. december 2015 -
Ponoči je bila avtocesta 6 ur zaprta zaradi prometne nesreče, obvoz je potekal po regionalni cest, kjer je zaradi povečanih obremenitev prihajalo do zastojev.

V predoru Pletovarje danes poteka nujno popravilo poškodovanih betonskih talnih plošč vozišča.

Dars se je za popravilo plošč odločil, ker je bil poseg za varnost cestišča in varnost uporabnikov neizbežen. Zaradi asfaltiranja cestišča je bila nujna preusmeritev prometa na regionalno cesto. Dars bo dela opravil najkasneje do jutri do 12. ure.

Uporabnike bi želeli obvestiti, da je za osebna vozila možen tudi obvoz po regionalni cesti preko Štor.

Voznike prosimo za razumevanje in strpnost.Zahteva za objavo resničnih podatkov vezano na infromativno oddajo 24 ur, 11. decembra 2015

DKom pritrdila DARS, z zavrnitvijo zahtevka za revizijo Kapsch TrafficCom se zavrača v javnosti lansirane insinuacije o nepravilnostih postopka in se potrjujejo navedbe DARS, da je bilo javno naročilo pripravljeno strokovno in skladno s predpisi.

Več...


Pojasnilo - Prenovljena stavba v Celju bo Darsu omogočila dodaten prihranek

V televizijskem prispevku v oddaji Poročila ob petih, 27. novembra 2015, je bilo v vesti o obnovi sedeža Dars v Celju navedeno, da je »Dars za prenovo namenil milijon in pol evrov, pri čemer so obnovili celotno drugo nadstropje, kjer se nahaja arhiv in četrto nadstropje, kjer so pisarne.« Iz vesti sledi, da je Dars za obnovo drugega in četrtega nadstropja namenil milijon in pol evrov, kar ne drži. Omenjena vrednost ne zajemna le omenjenega, temveč obe fazi prenove oziroma celotno obnovo stavbe, od idejnega projekta, sanacije vseh nadstropij, notranje opreme, statične prenove in fasade. Do sedaj smo za obnovo porabili 560.000,00 €.

Več...


Objavljamo zahtevo za objavo resničnih podatkov: Oddaja Svet na Kanalu A.

DARS mora odkupiti zemljišča, ki so zajeta v vladni uredbi

V torek, 24. novembra 2015 so v prispevku informativne oddaje Svet na Kanalu A z naslovom Mu je Dars pomagal? in na spletnem portalu 24ur.com z naslovom Nova afera, v katero je vpleten Dars? napačno poročali, da naj bi bil Dars vpleten v afero z odkupom zemljišč, napačno so navedli razloge za izvedene odkupe, število odkupljenih objektov, cene odkupov so napačno in zavajajoče primerjali s cenami Gurs-a, pri tem so zgodbo postavili na neutemeljene povezave med Dars-om in županom.

Več...Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo, mag.Ulrich Zorin, v intervjuju o prometni varnosti na slovenskih avtocestah.

Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo, mag. Ulrich Zorin, v intervjuju o prometni varnosti na slovenskih avtocestah, ki so najbolj varne ceste v državi. Med drugim tudi o gibanju prometa v Sloveniji, pripravljenosti na izredne dogodke, o ukrepih za večanje pretočnosti na avtocestah, o sistemih za nadzor in vodenje prometa ter o preventivnih akcijah osveščanja uporabnikov in napotkih za varno vožnjo.

Posnetek je dosegljiv preko te povezave: Intervju z mag. Ulrichom Zorinom


Skladno z Zakonom o javnem naročanju izbran najugodnejši izvajalec za izvedbo gradnje odseka AC Draženci - MMP Gruškovje - 2a. etapa od km 7,26 do km 13,03 v dolžini 5,771 km oddala ponudniku Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo za ponudbeno ceno 46.020.030,45 EUR (brez DDV).

Več...

Predsednik uprave Dars mag. Matjaž Knez v intervjuju o aktualnih temah (28.9.2015)

Več...

Dars ne bo pristal na pritiske na trenutno odprt razpis za uvedbo elektronskega sistema cestninjenja (15.9.2015)


Več...
Skrb za Darsove delavce


Več...
 

 

Omejitve hitrosti na avtocestah in hitrih cestah

Več...

Odgovori na vprašanja novinarja časnika Dnevnik, Vanje Aliča

Objavljamo odgovore na vprašanja novinarja časnika Dnevnik, Vanje Aliča, na temo obnovitvenih in vzdrževalnih del v letu 2015.

Več...

Odgovori na vprašanja novinarke Dnevnika, ge. Irene Račič, z dne 26. marec 2015

Objavljamo odgovore na vprašanja novinarke Dnevnika, ge. Irene Račič, z dne 26.3.2015.

Več...

Pogovor s predsednikom uprave, mag. Knezom, v oddaji Na tretjem...

Mag. Matjaž Knez, predsednik uprave DARS d.d. je bil v petek, 6.2.2015, gost v oddaji Na tretjem…, na TV Slovenija 3. Teme pogovora so bile med drugimi pripravljenost Darsa na letošnjo zimo, cene vinjet v primerjavi z drugimi državami, uvedba novega sistema cestninjenja in pa predor Markovec.

Več...

Objavljamo zahtevo za objavo resničnih podatkov v časniku Dnevnik

V petek, 9. januarja, je časnik Dnevnik, v tiskani in spletni ediciji, objavil članek novinarja Primoža Cirmana, z naslovom Darsove posle s soljo preiskuje policija zapisali nekaj trditev, ki ne držijo, zato skladno s 26. in 27. členom Zakona o medijih pričakujemo objavo popravka dostopnega prek v spodnje povezave.
 
Več... 

V torek, 25. septembra 2014, so v tiskani in spletni ediciji Dnevnika v članku novinarja Primoža Cirmana z naslovom Koliko bo Dars stala Knezova celjska trdnjava, zapisali nekaj trditev, ki ne držijo. Obnovitvena dela na objektu so bila nujno potrebna.

Več...

Objavljamo zahtevo za objavo resničnih podatkov v časniku Finance

V članku novinark Nataše Koražija in Anje Zaletel so 24. novembra 2014 na spletni strani in 25. novembra 2014 v tiskani ediciji časnika Finance objavili članek z naslovom Brez razpisa: Dars spet skoraj pol milijona Traffic Designu zapisali, da je Dars oddal posle brez razpisa.
Te trditve ne držijo, Dars je posel sklenil skladno z ZJN.

Več...
Zapore odseka Vransko - Trojane - pojasnilo

Več...

Objavljamo vprašanja novinarja Financ, Roka Pikona in naše odgovore, vezane na donacijo Sindikatu železniškega transporta Slovenije, Sindikalna enota Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji .

Več...

Objavljamo vprašanja novinarke Financ, Petre Sovdat in naše odgovore.

Več…

Objavljamo vprašanja novinarke Financ, Petre Sovdat in naše odgovore , vezane na obnovo poslovne stavbe v Celju.

Več…

Objavljamo vprašanja novinarja Financ, Novice Mihajlovića in naš odgovor, vezan na delne ali popolne zapore avtoceste.

Več…

Objavljamo vprašanja novinarke Financ, Nataše Koražija in naše odgovore, vezane na naročilo za tehtanje vozil v prostem prometnem toku.

Več…

Za obvoznico od Črnuč oz. štajersko cesto ne potrebujete vinjete

V okviru rondoja Tomačevo je predmet nadzora s strani cestninskih nadzornikov DARS d.d. cestninska cesta v nadaljevanju oziroma cestninske ceste pred vstopom na rondo. To pomeni, da vas nadzorniki DARS d.d. ne bodo ustavili, v kolikor na vaši poti ne zapeljete na severno obvoznico Ljubljane oz. H3.

Več ... 

Mag. Matjaž Knez: obnovitvena dela nujna za varnost in pretočnost cest

DARS je v prvih 9ih mesecih leta ustvaril le nekaj manj kot 70 milijonov evrov čistega dobička, in s tem presegel pričakovanja.

Tonski posnetek izjave predsednika uprave mag. Matjaža Kneza.

Odvoz vozil v prometnih nesrečah poškodovanih vozil, pokvarjenih vozil (ustavitev v sili) in zapuščenih vozil iz vseh voznih pasov, odstavnih pasov in odstavnih niš, je potreben v najkrajšem možnem času

Zaradi večje pretočnosti, predvsem pa večje varnosti udeležencev v prometu, je odstranitev vozil in sanacija nevarnih mest potrebna v čim krajšem možnem času. V DARS d.d. si poleg povečanja prometne varnosti prizadevamo izboljšati pretočnost slovenskih hitrih in avtocest, zato si prizadevamo zagotoviti ustrezne pogoje. Zaradi nevarnih primerov (nekateri vozniki na področju voznih pasov na hitrih in avtocestah izvajajo celo popravila vozil), ocenjujemo, da je potrebno to problematiko ustrezno urediti s spremembo Zakona o cestah. Po naši oceni bi predlagana rešitev rešila težavo odvozov vozil predvsem v delu, kjer so trenutno pripoznane največje dileme glede pristojnosti.

Več...
 


Odstranitev cestninskih postaj izboljšuje pretočnost in vzpostavlja večjo varnost

Javno vprašanje:

Zakaj ne porušite ovir na slovenskih avtocestah?
Čelne cestninske postaje, ki ne služijo nikakršnemu namenu, so ravno zaradi tega ovire na avtocestah.
Zakaj si podjetje, ki upravlja s slovenskimi avtocestami dovoli blamažo pred manj razvitimi državami in ohranja ovire na avtocestah?

Več...

Obnovitvena dela so za varne in pretočne ceste nujno potrebna

V oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 je 30. septembra 2014 član uprave Franc Skok pojasnil, da so bila obnovitvena dela na odseku Unec Postojna skrbno načrtovana tako s strani DARS kot s strani inženirjev (DRI), skladno s prometnimi tokovi so se planirale tudi zapore oziroma obračanje zapor v smeri Kopra in Ljubljane.

Več...

Zahteva po objavi popravka na navedbe novinarja Primoža Cirmana

V članku je novinarja Primoža Cirmana je bilo danes, v petek, 3. oktobra 2014 v tiskani in spletni ediciji Dnevnika objavljen članek z naslovom Nadzorniška sol na rep Darsove uprave, kjer je bilo zapisanih nekaj trditev, ki ne držijo, zato skladno s 26. in 27. členom Zakona o medijih od medijske hiše pričakujemo objavo popravka v spodaj priloženi obliki.

Več...

DARS je obvezan obnavljati ceste, v kolikor želimo imeti varne in pretočne avtoceste.
Dela morajo biti opravljena strokovno, brezhibno, skladno s časovnico in skladno s fazami dela.
V pojasnilu, dostopnem na spodnji povezavi, boste našli podatek o prometnih tokovih na tem delu.

Pojasnilo glede del na primorski avtocesti 

Na tej povezavi pa je dostopen posnetek kamer DARS d.d., ki prikazuje neupoštevanje prometnih predpisov voznikov tovornih vozil, ki so dodatno ustvarjali zastoje. 

Na tej povezavi pa objavljamo izjavo g. Bojana Banfija, svetovalca uprave za področje Upravljanja, ki je vezana na pojasnilo glede del na primorski avtocesti.

Zahteva po objavi popravka na navedbe novinarja Primoža Cirmana

V časniku Dnevnik ste 10. septembra 2014 objavili članek novinarja Primoža Cirmana z naslovom Ličen na čelo nadzornikov Darsa, v katerem ste zapisali nekaj trditev, ki ne držijo, zato skladno s 26. in 27. členom Zakona o medijih pričakujemo objavo popravka v spodaj priloženi obliki.

Več... 

V oddaji Studio ob 17-ih na Prvem programu Radia Slovenija je bil 3.9.2014 gost mag. Matjaž Knez.

Gostje v studiu so bili tudi nekdanji prvi predsednik uprave DARS-a Jože Brodnik, direktor Združenja za promet na Gospodarski zbornici Slovenije Robert Sever in župan Občine Podlehnik Marko Maučič.

Več...

Franc Skok, član uprave DARS d.d., o aktualnih vprašanjih na Radiu Europa

Med drugim o gradnji odseka AC Draženci Gruškovje: "naj poudarim, da smo pri tem projektu s prenosom projektnega vodenja v roke naročnika povečali preglednost in efektivnost obvladovanja projekta. To se kaže skozi večje obvladovanje stroškov, saj smo zaradi podrobnejše analize pri izdelavi projekta PZI znižali predvidene stroške glede na predhodno znane podatke za cca 12,2 mio € (iz 206,8 na 194,6 mio €).
Avtocesta Draženci – MMP Gruškovje bo v prvi vrsti izboljšala kvaliteto življenja ljudi, zvišala prometno varnost, prevzela daljinski in velik del mednarodnega prometa z obstoječe ceste G1-9 Draženci – Jurovci – Gruškovje, saj predstavlja pomembno povezavo med dvema mednarodnima mejnima prehodoma Šentilj in Gruškovje."

Več...

Odlični kazalci poslovanja in finančna konsolidacija kot rezultat odgovornega povezovanja

Pojasnila na nekatere očitke v sredstvih javnega obveščanja

Več...

STA: Intervju predsednika uprave mag. Matjaža Kneza
 
V primeru prevelikega reza v bilančni dobiček čez kakšno leta morda nujna dokapitalizacija Darsa

Več...

Izvajanje protihrupne zaščite (25.8.2014)

V članku novinarja Primoža Cirmana ste včeraj, v četrtek, 21. avgusta 2014 v tiskani in spletni ediciji Dnevnika objavili članek z naslovom Darsove težave s protihrupnimi ograjami zapisali nekaj trditev, ki ne držijo, zato skladno s 26. in 27. členom Zakona o medijih pričakujemo objavo popravka v spodaj priloženi obliki.

Več...

Objavljamo zahtevo za objavo resničnih podatkov v časniku Dnevnik

 

 


 
Dars projekt izgradnje odseka Draženci Gruškovje nadaljuje transparentno, učinkovito in predvsem v interesu uporabnikov

 

 


PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri