Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Počivališča in kamere
Varna vožnja
Nasveti za varno vožnjo
Nepravilna vožnja
Nadzor hitrosti
Varnostna razdalja
Prometni koledar
 

Na odstavnem pasu niste varni

Število pešcev, ki so podlegli poškodbam na avtocestah ali hitrih cestah, se povečuje. Priča smo številnim tragičnim naletom vozil, ko se na odstavnem pasu nahaja vzdrževalno vozilo ali prometna signalizacija družbe DARS d.d. ali ko se na odstavnem pasu nahaja vozilo, ki je v okvari.

Ko se zaustavite na odstavnem pasu, upoštevajte dejstvo, da na odstavnem pasu avtoceste niste varni! 

Letak v pdf:    Na odstavnem pasu avtoceste niste varni.pdf (212 kB)

V zadnjih nekaj letih so se naleti na vozila in ljudi, ki so se nahajali na odstavnih pasovih, povečali. Povečalo se je tudi število poškodovanih oseb zaradi nepravilnih načinov vožnje.

V povprečju prihaja vsako leto tudi do 19 naletov na vozila in opremo družbe DARS d.d., ki vzdržuje oz. upravlja nekaj več kot 600 kilometrov avtocest in  hitrih cest, ter druge intervencijske službe. V teh naletih so delavci DARS d.d., vzdrževalci avtocest in hitrih cest, pogosto tudi hudo poškodovani, žal smo sodelavca v takšnem dogodku tudi izgubili.

Med povzročitelji naletov na vsa zaustavljena vozila na odstavnem pasu je 50 odstotkov voznikov tovornih vozil, 40 odstotkov voznikov osebnih vozil in deset odstotkov voznikov kombiniranih vozil (kombijev). 70 odstotkov povzročiteljev je uporabljalo vozilo s slovensko registrsko tablico, 30 odstotkov povzročiteljev je upravljalo z vozilom s tujo registracijo.

Zgornji podatki so zaskrbljujoči, zato vas pozivamo, da upoštevate naslednje napotke:
  • Vožnja po odstavnem pasu avtoceste je prepovedana! Poleg tega je izredno nevarna. V povezavi z neustrezno varnostno razdaljo, ko se dva ali več tovornih vozil na ta (sicer nedovoljen) način pelje po avtocesti, je nalet na delovno vozilo DARS d.d. ali na vas, kot uporabnika avtoceste, skoraj neizbežen. Če prvo vozilo v koloni, ki ima zadostno preglednost še pravočasno prepreči nalet, drugemu vozilu (ki vozi z neustrezno varnostno razdaljo) to ne uspe.
  • Prehitevanje po odstavnem pasu je prepovedano! Nekateri vozniki (predvsem osebnih vozil) prehitevajo vozila, ki pravilno vozijo po voznem pasu. Takšni primeri se pogosto dogajajo v primeru zmanjšanih potovalnih hitrosti ali prometnih zastojev (zaradi delovišč na cesti ali prometnih nesreč).
  • Če ste se primorani ustaviti na odstavnem pasu avtoceste, upoštevajte zgoraj opisano tveganje za nalet in poskrbite za svojo varnost – ta je natančneje opisana v naši rubriki z naslovom »Ko se na avtocesti pokvari vozilo«.
     

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri