Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Počivališča in kamere
Varna vožnja
Prometni koledar
 
PROMET
 

Napotki

Dobrodošli v poglavju Napotki!

V njem boste našli zanimive informacije, ki bodo pripomogle k varnejši in udobnejši vožnji po slovenskem avtocestnem omrežju. Pri odločanju, katere dni je najprimernejši čas za odhod na pot, si lahko pomagate s prometnim koledarjem. V izogib dnevnim prometnim konicam in za racionalnejše načrtovanje potovanja vam bodo v pomoč tudi avtocestne kamere, ki so prikazane na zemljevidu. Zemljevid je mogoče povečati in si tako bolj podrobno ogledati sistem cest v Sloveniji ter točno lokacijo avtocestnih počivališč in kamer.

V družbi DARS d.d. se trudimo, da bi bila ozaveščenost voznikov o pomenu prometne varnosti čim večja, da bi tudi na ta način prispevali k preprečitvi tragičnih in nesmiselnih izgub na cestah. V poglavju Napotki najdete vrsto koristnih informacij in nasvetov, ki so dobrodošli ob morebitnih nepredvidljivih dogodkih na cestah. V ta namen smo pripravili številne zgibanke, ki jih lahko poiščete v Medijskem središču. Naloga preventivnih akcij je, da spodbujajo varno vožnjo, represivni ukrepi pa morajo zadeti vse, ki ne upoštevajo prometnih pravil.

Slovenske avtoceste so glede na statistične podatke najvarnejše ceste v državi. Sicer pa je za spoštovanje pravil in predpisov v prometu odgovoren vsak posameznik posebej. Žal pa ni zakona, ki bi urejal tako občutljivo področje, kot je človekova duševanost, saj, kot je zapisal eden od strokovnjakov s tega področja: "V nobeni drugi državi ni toliko nasilja, frustriranosti in kompleksov v prometu kot pri nas." 

Zavedamo se, da lahko samo vsi skupaj prispevamo k izboljšanju prometno varnostnih razmer, zato vse voznike pozivamo k strpni vožnji in doslednemu upoštevanju prometnih predpisov. S tem bomo preprečili marsikatero prometno nesrečo.

► V primeru megle
► Napotki za uporabo avtocest v turistični sezoni
Nasveti za varen prevoz prtljage
V primeru nesreče na avtocesti
► V primeru okvare vozila na avtocesti
Pravilno razvrščanje v primeru zastoja
V predorih
V vetrovnih razmerah
V zimskih razmerah
V primeru vožnje v napačni smeri
Vožnja v neurju in toči

Video šola varne vožnje
Filmi o nepravilni vožnji na avtocestah
Zgibanka varno skozi predore
Zgibanka Pazi, radar!
Spremenljiva prometno informativna signalizacija
Test varnostne razdalje - animacija


 


INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri