Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na MB obvoznici
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Avtocestne zanimivosti

Ko se vozite po slovenskih avtocestah, se vozite skozi kraje, ki so naseljeni že tisočletja. Slovenija, pravijo, je na prepihu; na najkrajši poti iz srednje Evrope v Sredozemlje, iz Sredozemlja v Panonsko nižino, iz Panonske nižine v Alpe. Tisoče poti, križišč, postaj, naselbin, vasi in mest, tisočletja gradenj in življenja, rušenj in vojn; spreminjajoče okolje in prostor vsako leto, vsak dan. Ko pa naselbina izgine v pišu let, ko Vizigot v diru izgubi dragoceno zapestnico - vse te zaklade sprejme zemlja, jih pokoplje in shrani, a pozabi jih ne.
 
Slovenija gradi avtoceste v skladu z Nacionalnim programom izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji, ki ga uresničuje družba DARS. Pot po avtocesti je varnejša, udobnejša, krajša, hitrejša in varčnejša in bolj prijazna do okolja. Prihrani čas. Preden gradbeni stroji preorjejo zemljo, arheologi preorjejo vsako pest zemlje, da skupaj ohranimo čas. Medtem, ko ustvarjamo prihodnost, skupaj najdemo in ohranimo preteklost.
 
Z vsako najdbo na trasi bodočega avtocestnega sistema na ozemlju Slovenije se ohrani del časa, fragment zgodbe, zgodovine, ki je mati modrost. Najdbe so številne in pomembne. Nekaj od njih, drobec zaklada, ki je bil odkrit pod sedanjimi in bodočimi avtocestami v Sloveniji, vam predstavljamo na pričujočih spletnih straneh. Da se boste kdaj, ko hitite iz kraja A v kraj B, spomnili na burne čase, ki jih je ta prostor doživel in preživel in da bo - vsaj za trenutek - pomembna tudi pot, ne samo cilj.


V nadaljevanju so na voljo za ogled brošure, v katerih želimo predstaviti te zaklade, pa čeprav le drobce teh zakladov, ki so jih arheologi odkrili preden so gradbeni stroji zabrneli in v pokrajini pustili svoj pečat.
 
Za ogled publikacij o arheologiji kliknite tukaj.

Odkrivanje zgodovine
Bori iz ledeniških obdobij
Kamniti gozd
Prvi slovenski dinozaver
Rimska cesta
Naselbine pri Mošnjah
Kipec Venere
Naselbina na mariborski obvoznici

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri