Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
Kohezijski sklad EU
TEN-T proračun
Strukturni sklad - ESSR 2014-2020
Strukturni sklad - ESSR 2007-2013
Sredstva CEF
 

Program EasyWay


EasWay – projekt za razvoj evropskih inteligentnih transportnih sistemov na področju vseevropskih prometnih omrežij TEN-T pomeni vsebinsko nadaljevanje programa TEMPO CONNECT v okviru finančne perspektive 2007-2013. Razpis za prijavo projekta je Generalni direktorat za transport in energijo EK objavil 25. maja 2007. Gre za večletni indikativni program, ki se bo izvajal v obdobju 2007-2013, in sicer v treh fazah. Vsebina projekta so študije in izvedbena dela na področju uvajanja inteligentnih transportnih sistemov in storitev na obstoječem cestnem omrežju na TEN-T V. in X. koridorju v Republiki Sloveniji, in sicer na naslednjih področjih:
  • vseevropska storitev obveščanja potnikov;
  • vseevropske storitve upravljanja prometa;
  • tovorne in logistične storitve;
  • povezana infrastruktura IKT;
  • evropske študije in
  • upravljanje, ocenjevanje in razširjanje projekta.

Program EasyWay - faza I (1.1.2007-31.12.2009)

Odločba, ki pokriva prvo fazo izvedbe projekta (2007-2009), je bila izdana 19. decembra 2008. Upravičenec sredstev EU je bilo Ministrstvo za promet, izvedba projekta pa se je, z izjemo nadzora nad izvedbo in vodenja mednarodne projektne pisarne, prenesla na DARS. Celotna višina upravičenih stroškov za Republiko Slovenijo je bila 13.100.000 EUR, povračilo EU pa bo znašalo 20 % upravičenih stroškov, torej 2.620.000 EUR.

V sklopu uvajanja inteligentnih transportnih sistemov (ITS) na avtocestah in hitrih cestah v RS smo v evropski program Easyway I prijavili projekte, za katere potekajo postopki pridobivanja evropskih nepovratnih sredstev.

Največji obseg aktivnosti, ki smo jih prijavili, je bil realiziran na področju povezane informacijsko-komunikacijsko infrastrukture z implementacijo SNVP (sistem za nadzor in vodenje prometa) na zahodni ljubljanski obvoznici in nadgradnje oz. prestavitve RNC (regionalnega nadzornega centra) Ljubljana, vključno s prometno informacijskim centrom, na novo lokacijo (Dragomelj) z vzpostavitvijo varnostnih elementov za zagotovitev neprekinjene funkcionalnosti. Ta lokacija za nadzor in vodenje prometa celotnega slovenskega dela X. koridorja je tudi osnova za nacionalni center za nadziranje in vodenje cestnega prometa. Odseki, opremljeni s SNVP in povezani v regionalne nadzorne centre, omogočajo nadzor prometa in obcestno informiranje uporabnikov z dokazanimi pozitivnimi učinki na prometno varnost (manj nesreč) in umirjanje prometnih tokov (zagotavljanje mobilnosti) ter s tem posledično prispevajo tudi k zmanjšanju okoljskih vplivov, zagotavljajo pa hitro detekcijo izrednih dogodkov in ustrezno posredovanje ter hitrejšo sanacijo izrednih razmer.

V okviru področja »Potovalne informacije in opozarjanje« so bile izvedene aktivnosti dobave samostoječih tabel s spremenljivo prometno-informativno signalizacijo, postavitev cestno-vremenskih postaj in implementacija posredovanja video zapisov z obcestnih kamer na internet. Aktivnosti so osnova za boljše in pravočasno informiranje uporabnikov in nadzora infrastrukture, kar zagotavlja večjo varnost za udeležence prometa na evropskih koridorjih.

Na področju »Nadzora in upravljanja prometa« so bile izvedene aktivnosti nadgradnje varnostnih naprav v galeriji Moste, postavitev števcev prometa, zamenjave merilnikov CO in vidljivosti v predorih ter nadgradnje in sanacije naprav za klic v sili. Izvedena je bila študija primerjave brezkontaktnih senzorjev temperature in stanja cestišča glede na dejanske razmere ter dokončana analiza tveganj s predlogi potrebnih ukrepov za predore na slovenskih AC.

Uvajanje inteligentnih transportnih sistemov pomeni povečanje prometne varnosti na cestnem omrežju, povečanje mobilnosti omrežja in okolju prijaznejšo trajnostno naravnane rešitve ter uvajanje vseevropskih rešitev ITS preko izvedbenih smernic, izdelanih v ekspertnih skupinah in evropskih študijah projekta Easyway.
 
  Program Easyway
 
  Program Easyway
 
  Program Easyway
 
  Program Easyway
 
 Pravno obvestilo:
Za to objavo je odgovoren izključno avtor. Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno
uporabo v njej navedenih informacij.
 

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri