Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Upravljanje
Vzdrževanje
Redno letno vzdrževanje
Redno zimsko vzdrževanje
Zagotavljanje prevoznosti po prioritetah
Mehanizacija in oprema za odstranjevanje snega
Storitev avtovleke
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

Storitev avtovleke

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, DARS d. d., je skladno z Zakonom o cestah (ZCes-1) in Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) kot upravljavec avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji dolžna odstraniti vse ovire z avtocest in hitrih cest, med katere sodijo tudi okvarjena, poškodovana ali zapuščena vozila, ter s tem zagotoviti varen pretok prometa.


“”   V določenih primerih, ko pokvarjena oz. ustavljena osebna vozila, ki obstanejo na odstavnem pasu cestišča ali v odstavni niši, bistveno ne ogrožajo ostalih udeležencev v prometu, bo prvenstveno za odvoz vozila lahko še naprej poskrbel voznik vozila s klicem asistenčne ali druge avtovleke po svoji izbiri (lastna organizacija odvoza). Vozilo mora biti v primeru odstranitve v lastni organizaciji odstranjeno z avtoceste ali hitre ceste v dveh urah, sicer ga bo na stroške voznika odstranil upravljavec avtoceste. Če voznik nima možnosti izvedbe odvoza vozila v lastni organizaciji, bo odvoz njegovega vozila prav tako organiziran s strani upravljavca avtoceste (klic na 1970).


Zakonska določila nalagajo družbi DARS, da mora brez odlašanja zagotoviti, da so s ceste odstranjene vse ovire ali druge posledice ravnanj, ki bi lahko škodovale cesti in ogrožale, ovirale ali zmanjšale varnost udeležencev v prometa na njej. Ker DARS v celoti ne razpolaga z opremo za odstranjevanje ovir, pomoči na cesti in dela z avtodvigali na območju avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji, je izvajanje navedene storitve organiziral z izborom usposobljenega izvajalca prek javnega poziva, objavljenega v juniju 2016.

Družba DARS je na podlagi navedenega javnega poziva sklenila pogodbe o sodelovanju na področju odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, pomoči na cesti in dela z avtodvigali s skupno osmimi izvajalci, z začetkom veljavnosti z decembrom 2016. Za posamezen teritorialni sklop so bili izbrani trije izvajalci, izjema je sklop št. 3 z dvema izvajalcema, ki so poleg izpolnjevanja minimalnih tehničnih zahtev imeli največje število točk. 
 

“”   Pogodbeni izvajalci morajo dosledno spoštovati cenik z določenimi najvišjimi cenami storitev odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, ki je dostopen na tej povezavi.


Izvajanje storitev odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, pomoči na cesti in dela z avtodvigali je razdeljeno na pet teritorialnih sklopov – območij nadzornih centrov DARS:
 

  • sklop št. 1 – Regionalni nadzorni center Kozina: AMZS d. d., Asistence Coris d. o. o., Avtovleka Jerneja Kopitar s. p.;
  • sklop št. 2 – Regionalni nadzorni center Ljubljana: AMZS d. d., Asistence Coris d. o. o., Avtovleka Jerneja Kopitar s. p.;
  • sklop št. 3 – Nadzorni center Hrušica: AMZS d. d., Junik-M d. o. o.;
  • sklop št. 4 – Regionalni nadzorni center Vransko: AMZS d. d., Enes Draganović s. p., Žonta d. o. o.;
  • sklop št. 5 – Regionalni nadzorni center Slovenske Konjice: AMZS d. d., Avtovleka KUK d. o. o., Enes Draganović s. p.

  Območja nadzornih centrov

Izbrane izvajalce za posamezen sklop bo DARS enakovredno obravnaval oz. angažiral po točno določenem zaporedju.

Pogodbeni izvajalci storitve odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, pomoči na cesti in dela z avtodvigali opravljajo z vozili z oznako (nalepko zunaj) POGODBENIK DARS.

Na vseh petih sklopih so izbrani izvajalci storitve dolžni zagotavljati 24-urno dosegljivost vseh 365 dni v letu. Odzivni čas od sprejeta klica s strani nadzornega centra DARS do prihoda izvajalca na kraj dogodka je omejen do 45 minut za vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase (NDM) in do 90 minut za vozila nad 3,5 tone NDM. Izjema je predor Karavanke, za katerega mora ponudnik zagotavljati odzivni čas 25 minut za vozila do 3,5 tone NDM in 25 minut nad 3,5 tone NDM.

Pogodbeno razmerje z izbranimi izvajalci je sklenjeno za časovno obdobje pet let, oziroma do spremembe zakonodaje, ki bo zahtevala drugačno ureditev, oziroma do izbire koncesionarja za izvajanje storitev, ki so bili predmet javnega poziva – odvisno od tega, katera od treh navedenih možnosti bo nastopila prej.

V družbi DARS smo kot upravljavec avtocest in hitrih cest skladno s predpisi dolžni zagotavljati pogoje za varen potek prometa, zato moramo poskrbeti za odvoze vozil. Če vozilo ovira cestni promet in je ogrožena prometna varnost ostalih udeležencev v prometu, je potrebno takšno vozilo takoj odstraniti, torej ga umakniti z voznih površin. Pri odvozu vozil največji problem predstavljajo tovorna vozila, avtobusi in kombinirana vozila, saj so zaradi teže in dimenzij pogoji reševanja bistveno težji, kot pri osebnih vozilih. Zato je pravočasna organizacija ustrezne pomoči še posebej pomembna.
 

“”   V primeru, da je na avtocesti ali hitri cesti zaradi ogrožanja ostalih udeležencev potrebno nemudoma odstraniti oviro z avtocest in hitrih cest, da je potrebna pomoč na cesti ali delo z avtodvigali, mora pogodbenega izvajalca tovrstne storitve poklicati nadzornik prometa iz pristojnega nadzornega centra DARS. Uporabnik avtoceste ali hitre ceste, ki potrebuje tovrstno pomoč, naj pokliče operaterja v Prometno-informacijskem centru (PIC), na kratko telefonsko številko 1970.


Zavedati se moramo, da lahko zgolj organizirana in čimprejšnja odstranitev poškodovanih, pokvarjenih in zapuščenih vozil zagotovi, da bo promet na naših avtocestah in hitrih cestah potekal bolj pretočno in z manj zastoji, kar pa je še posebej pomembno, čim bolj varno. 

INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri