Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

DARS v nacionalni akciji »Hitrost – Počasneje je varneje«
9.4.2015


V družbi DARS d.d. smo se pridružili preventivni akciji »Hitrost – Počasneje je varneje«, ki poteka pod okriljem Javna agencije za varnost prometa. Prek sistemov za nadzor in vodenje prometa – posameznih grafičnih prikazovalnikov prometno-informativne signalizacije (SPIS) prikazujemo preventivno vsebino, s ciljem, da opozorimo na dosledno upoštevanje predpisane hitrosti vožnje. Hitrost je namreč še vedno eden izmed glavnih dejavnikov prometnih nesreč tako na slovenskih kot evropskih cestah. V prvem delu akcije, ki poteka do 19. aprila 2015, bodo - poleg preventivnih aktivnosti - policisti izvajali evropsko usklajen poostren nadzor glede hitrosti vožnje v cestnem prometu.

Poleg neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti so bili v letu 2014 po podatkih Policije najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč nepravilna stran ali smer vožnje in neupoštevanje previl o prednosti. Med prednostnimi nalogami, ki so povezane s problematiko prometne varnosti, je potrebno na prvem mestu izpostaviti problematiko hitrosti. Neprimerna oziroma neprilagojena hitrost je na slovenskih in tudi evropskih cestah poglavitni dejavnik prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Kljub trendu umirjanja hitrosti in zmanjševanju števila mrtvih ter hudo telesno poškodovanih v prejšnjih letih, število umrlih v prometnih nesrečah, do katerih pride zaradi hitrosti, še vedno ostaja previsoko, opozarjajo v Javni agencij za varnost prometa.


Na slovenskih cestah je po podatkih Policije leta 2014 zaradi neprimerne hitrosti oziroma neprilagojene hitrosti umrlo za 31 odstotkov manj udeležencev kakor leta 2013, za 10 odstotkov več je bilo hudo in za 14 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih.

Glede na starostne kategorije so največkrat povzročitelji prometnih nesreč, katerih vzrok je v neprimerni oziroma neprilagojeni hitrosti, stari od 25 do 34 let, sledijo mladi vozniki od 18 do 24 let starosti.

Glavnina prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti in ljudje v njih umirajo, se zgodi med 8. in 18. uro, s tem, da je najbolj kritično obdobje v popoldanskih urah.

Največ prometnih nesreč (vseh, ne le tistih zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti) se je v letu 2014 zgodilo ob koncih tedna, pri čemer v negativnem smislu izstopa sobota.

Po kategoriji cest se še vedno največ prometnih nesreč (vseh, ne le tistih zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti) zgodi na cestah v naseljih, sledijo jim regionalne ceste I. in II. ter III. reda.
Vožnja po avtocestah je v primerjavi z ostalim cestnim omrežjem glede na statistične podatke še vedno najbolj varna, saj se na avtocestah zgodi še vedno najmanj prometnih nesreč, čeprav prevzemajo še največ prometa. Kljub temu v družbi DARS d.d. menimo, da ti podatki nikakor ne predstavljajo opravičila, da si ne bi na različne načine prizadevali stopnjo prometne varnosti še povečati.

Avtocesta (zelene oznake) je namenjena daljinskemu prometu motornih vozil in je označena s predpisano prometno signalizacijo; če ni s prometno signalizacijo drugače predpisano, je največja dovoljena hitrost na avtocesti 130 km/h, najmanjša pa 60 km/h. Hitra cesta (modre oznake) je rezervirana za promet motornih vozil, ki izpolnjuje pogoje za hitro cesto in je označena s predpisano prometno signalizacijo; največja dovoljena hitrost na hitri cesti je, če ni drugače predpisano in označeno, 110 km/h.

Povprečne hitrosti je možno zmanjšati le z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti. S tem bi obvarovali marsikatero življenje ob morebitni prometni nesreči. Z akcijo želimo vplivati na zavest ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo z odgovornim ravnanjem v prometu.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri