Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

DarsGo prvi slovenski infrastrukturni projekt z jamstvom EU
16.11.2017


Ob robu mednarodne naložbene konference "Nov naložbeni zagon" so podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) Vazil Hudák, predsednik uprave DARS d.d. dr. Tomaž Vidic in član uprave DARS d.d. mag. Gašper Marc svečano podpisali kreditno pogodbo za financiranje prvega infrastrukturnega projekta v Sloveniji, ki bo imel jamstvo Evropske unije oziroma evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI). Gre za financiranje vzpostavitve elektronskega cestninjenja vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila).


Konferenco je organiziralo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z EIB in Banko Slovenije, podpisa kreditne pogodbe pa sta se udeležila tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in slovenski minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Na podlagi pogodbe bo EIB družbi DARS posodila 51 milijonov evrov za nakup in uvedbo sistema elektronskega cestninjenja težkih vozil, kar bo prva neposredna transakcija EIB v Slovenijo z jamstvom iz proračuna Evropske unije.

Podpredsednik EIB Vazil Hudák je ob podpisu kreditne pogodbe poudaril, da banka s financiranjem projekta podpira inovacijo uvedbe novega sistema avtocestnega cestninjenja tovornih vozil, ki bo temeljil na načelih »uporabnik plača« in »onesnaževalec plača«. Evropska komisarka Violeta Bulc pa je izpostavila, da bo družba DARS s podporo EFSI uvedla moderen elektronski sistem cestninjenja za težka vozila, kar bo izboljšalo splošno pretočnost prometa v Sloveniji.

Predsednik uprave dr. Tomaž Vidic je ob tem dodal, da današnji dogodek vnovič dokazuje, da je DARS vedno med prvimi v Sloveniji, ki sledijo razvojnim trendom v EU, pa naj gre za pridobivanje znatne podpore iz evropskih skladov, iskanje inovativnih načinov financiranja ali – kot velja v tem primeru – pridobitev jamstva iz portfelja proračuna EU. "Dolgoročno in dobro sodelovanje z EIB je danes obrodilo sadove. Financiranje v višini 51 milijonov evrov smo prejeli za naš najpomembnejši projekt v zadnjih nekaj letih – nov cestninski sistem DarsGo, ki bo začel delovati 1. aprila 2018," je zaključil.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri