Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Dawson: »Slovenske avtoceste so v precej dobrem stanju«
25.11.2013


V Sloveniji se je pred kratkim mudil John Dawson, predsednik programov za ocenjevanje cest EuroRAP. Gre za evropski neodvisen program ocene varnosti cest, ki ga je ustanovila mednarodna neprofitna organizacija, katere člani so avto klubi, nacionalni in regionalni skrbniki cestnega omrežja, znanstveno raziskovalni inštituti in strokovnjaki različnih strok, ki se srečujejo in delujejo v okviru vsebin prometne varnosti na cestah.

Dawson je po seznanitvi in ogledu slovenskega cestnega omrežja med drugim poudaril, da so slovenske avtoceste in hitre ceste »v precej dobrem stanju, tudi glede varnosti, seveda pa je še prostor za izboljšave«. 

V družbi DARS d.d. smo z zadovoljstvom sprejeli njegovo izjavo, saj pomeni priznanje našemu dosedanjemu delu na področju vzdrževanja in zagotavljanja prometne varnosti. Vseskozi pa si tudi prizadevamo za izboljšave, saj je uvajanje novih rešitev obvezni del rednih aktivnosti na cestah, ki jih upravljamo in vzdržujemo. 

  štajerska avtocesta

Vzdržujemo s kakovostnimi materiali


V okviru rednega vzdrževanja v družbi DARS d.d. sledimo trendom razvoja kakovostnejših materialov in proizvodov, ki vozniku zagotavljajo boljšo orientacijo na cesti in opaznost prometnih znakov, katerih upoštevanje je pogoj za varen potek prometa. Na področju signalizacije in opreme so na primer za označbe na vozišču na novejših odsekih avtocest in hitrih cest že uporabljeni materiali za debeloslojne označbe, ki zagotavljajo vidnost tudi v deževnih dneh, njihova večletna trajnost pa zmanjšuje obseg vzdrževalnih del in s tem povezanim oviranjem prometa.

Za prometne znake se uporabljajo bolj kakovostne in trajnejše folije, ki prav tako povečujejo njihovo opaznost na večjih razdaljah. S postavitvijo dodatnih in kakovostnejših varnostnih ograj na odsekih, na katerih v obdobjih njihove graditve sicer postavitev ograj ni bila potrebna (na primer strmi kamniti useki), zadržijo pa bistveno težja vozila kot ograje starejšega tipa, se preprečujejo zdrsi vozil z vozišča. Blažilniki trkov in novi tipi zaključnic varnostnih ograj ravno tako bistveno zmanjšujejo težo posledic ob morebitnem naletu nanje.

Pred časom smo na avtocestnih priključkih poskusno uvedli tudi signalizacijo – opozorilno tablo »roka«, ki opozarja na napačno smer vožnje. Ker se je navedena signalizacija izkazala kot učinkovita in koristna, je že nekaj let nameščena v okviru avtocestnega sistema na praktično vseh priključkih.

Trenutno, sočasno s pripravo novega Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi, načrtujemo postavitev opozorilnih tabel za meglo, ki bodo vozniku dale boljšo informacijo, s kakšno hitrostjo je pri zmanjšani vidljivosti zaradi megle še peljati varno.

Druga novost na naših avtocestah in hitrih cestah bodo oznake, ki bodo vozniku pomagale v primeru interventnih zapor avtocest in hitrih cest najti obvozno cesto.


Evropski standardi varnosti in upravljanja z avtocestami
 

Razcep Malence


Pri upravljanju s prometom in zagotavljanjem prometne varnosti v družbi DARS d.d. med drugim izvajamo tudi aktivnosti, ki nam jih nalagajo evropske direktive in so obvezne za ceste, ki so sestavni del evropskega cestnega omrežja. Tovrstne aktivnosti izvajamo v treh sklopih. V okviru prvega sklopa, umeščanja ceste v prostor, namenjamo dodatno pozornost zagotavljanju prometne varnosti na bodoči cesti ter omrežju cest, na katere bo imela novozgrajena cesta vpliv. V drugem sklopu, izdelava projektne dokumentacije in same graditve, se skrbno presojata ustreznost in vpliv projektnih rešitev na varen pretok prometa. Zadnji sklop predstavlja zagotavljanje varnosti po predaji ceste prometu.

Družba DARS d.d. mora kot upravljavec avtocest in hitrih cest zagotoviti pregled celotnega omrežja cest vsakih pet let. V vseh fazah je DARS d.d. dolžan upoštevati priporočila presojevalcev varnosti cest in izvajati potrebne popravke tako pri umeščanju v prostor, projektiranju cest, kakor tudi pri cestah, po katerih že poteka promet.

Družba DARS d.d. trenutno vzdržuje nekaj več kot 606 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov nanje, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti.

Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri