Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Na pot z ustrezno zimsko opremo
30.10.2013


Vozni pogoji se že v jesenskem času hitro spreminjajo. Če vsakodnevno spremljamo vremenske spremembe in se njihovih posledic tudi zavedamo, bomo bolje pripravljeni na sneg in celotno zimo. 

Zimske razmere na cesti nastopijo takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo ali poledenelo.

Več o varni vožnji na avtocestah in hitrih cestah si lahko preberete na tej povezavi.

Vzdrževalci avtocest in hitrih cest so obvezani plužiti cestišče na način, da debelina snega ne presega deset centimetrov. Vsak voznik, ki se je že srečal z upravljanjem vozila na sveže zasneženem vozišču, se zaveda, da je le ustrezna zimska oprema tista, s katero bo kos zimskim razmeram. 

Pnevmatike vozila so tiste, od katerih bo odvisna naša varnost in uspešnost premagovanja različnih voznih pogojev. Veliko vlogo igra globina profila pnevmatike. Zakonsko predpisani so trije milimetri globine. Takšna pnevmatika nam v snegu ne bo nudila veliko oprijema. Profil zimske pnevmatike je tudi posebej oblikovan in ima širše kanale za lažje čiščenje, bloki pa imajo drobne lamele, ki omogočajo čim boljši oprijem v snegu. Ob vsem tem pa so zmesi v zgradbi pnevmatike tiste, ki ji omogočajo prožnost tudi pri nizkih temperaturah, saj tako obdrži potrebno obliko in pričakovano površino oprijema.

Več o zimskih pnevmatikah si lahko preberete na tej povezavi.

Po zakonu o pravilih cestnega prometa lahko uradna oseba prepove nadaljnjo vožnjo za vozilo, ki nima predpisane zimske opreme ali pa vozilo ni očiščeno snega in ledu. S snežno odejo na avtomobilu ali z zaledenelimi stekli ogrožamo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu. Zavedajmo pa se, da so pnevmatike tiste, od katerih bo odvisna naša varnost in uspešnost premagovanja različnih voznih pogojev. 

Če vaše vozilo ni opremljeno z ustreznimi pnevmatikami, lahko kaj hitro pride do zdrsa vozila in oviranja prometa. S tem si lahko, poleg nejevolje drugih voznikov, nakopljete še denarno globo in kazenske točke.

Več o globah zaradi neupoštevanja pravil vožnje v zimskih razmerah si lahko preberete na tej povezavi.

Če ste zdrsnili zaradi neustreznih pnevmatik, ste storili prekršek in ste »ovira na cesti«. V tem primeru mora za odstranitev takšnega vozila poskrbeti DARS d.d. s svojimi pogodbenimi partnerji, stroški reševanja pa bremenijo voznika, ki je oviro povzročil.

Želimo vam varno vožnjo!Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri