Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Nadaljevanje preventivnih aktivnosti za starejše voznike
7.5.2015


V Sloveniji je več kot 195.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar je 14 odstotkov vseh imetnikov teh dovoljenj. Da bi se starejši vozniki na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, agencija za varnost prometa skupaj z ostalimi ustanovami, med katerimi je tudi Družba za avtoceste v RS (DARS d.d.), nadaljuje s preventivnimi aktivnostmi v obliki delavnic za starejše voznike na Koroškem oz. Štajerskem. Danes je bila delavnica v Radljah ob Dravi, jutri bo v Zrečah.

Projekt, poimenovan Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu, Javna agencija RS za varnost prometa pripravlja v sodelovanju z DARS d.d., ministrstvom za infrastrukturo, Generalno policijsko upravo, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Združenjem FORTOX in drugimi.

Projekt zajema več celovitih enodnevnih preventivnih dogodkov in usposabljanj za seniorje in upokojence, ki se bodo po Sloveniji zvrstili do februarja prihodnje leto. V marcu in aprilu so bile prve delavnice izvedene v spodnjeposavski regiji in v jugovzhodni Sloveniji, danes je bila prva tovrstna enodnevna delavnica še na Koroškem, v Marenberškem mladinskem hotelu v Radljah ob Dravi.

Agencija za varnost prometa poudarja, da si moramo, v nasprotju s pogostim prepričanjem, da je treba voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni in hkrati varni.

Starejši vozniki bodo tako lahko na dogodkih po Sloveniji osvežili znanje prometnih predpisov in pravil s poudarkom na lokalni problematiki ter razpravljali o varni vožnji po avtocesti in hitri cesti. Preventivni dogodki bodo namenjeni tudi praktičnemu svetovanju o zdravstvenih kriterijih ter tudi svetovalnim vožnjam z inštruktorjem. Udeležencem bodo za razgovore na voljo strokovnjaki z različnih področjih, v pomoč pa jim bodo tudi preventivna gradiva, ki jih zanje pripravljajo organizatorji dogodka.

Trenutno je v Sloveniji več kot 195.000 imetnikov vozniških dovoljenj, ki so starejših od 64 let, v prihodnje pa bo delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju glede na napovedi o staranju populacije čedalje večji, poudarjajo na agenciji za varnost prometa.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri