Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Napotki za uporabo avtocest v turistični sezoni
24.6.2013


Če se odpravljate na morje, se oborožite z dobršno mero strpnosti. Tako kot v večini julijskih in avgustovskih koncev tedna je pričakovati, da bo avtoceste zalila reka jeklene pločevine, ki je ob sobotah praviloma usmerjena proti turističnim krajem, ob nedeljah, ko se počitnikarji vračajo domov, pa v nasprotno smer. V družbi DARS d.d. z namenom večje pretočnosti in varnosti svetujemo uporabnikom avtocest, da se držijo navodil in dobrih praks, sami pa smo poskrbeli za to, da v juliju in avgustu ne bodo potekala obsežnejša obnovitvena dela, zaradi katerih bi bila na posameznem delu avtoceste zapora dalj časa. Izvajala se bodo le kratkotrajna, redna vzdrževalna dela, če je le mogoče izven prometnih konic.

Že tradicionalno je povečan promet pričakovati v smeri sever – jug, to je od Avstrije proti Hrvaški in obratno. V zadnjem času pa se vse bolj krepi tudi smer vzhod – zahod. 

  Rondo Tomačevo

Zato vsem, ki se boste v tem času znašli na naših hitrih in avtocestah, priporočamo predvsem strpnost, ker vsi tujci ne poznajo naših cest in zato lahko od njih pričakujemo tudi nepredvidena ravnanja. 

Preverite stanje na cestah


Običajen promet je v poletnem času bolj varljiv kot sicer. Še včeraj povsem prazna cesta, se lahko danes duši od gostega prometa, regionalna cesta je skoraj prazna, na avtocesti pa daljše zgostitve. 


“”   Priporočamo vam, da še preden se odpravite na pot pokličete Prometno-informacijski center - PIC, na kratko številko 1970, kjer vam bodo operaterji poskušali dati čim bolj aktualno in celovito informacijo o stanju na cestah. Na kratko lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverite tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44.


Sicer pa so številne prometne informacije na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni.

Vse, kar PIC izve, po najkrajši možni poti posreduje Radiu Slovenija – prvemu programu, Valu 202 in Radiu SI. Zato je zelo koristno, če imate v avtu prižganega predvsem slednjega.

Informacije so tudi na spletni strani www.dars.si

Drugi koristni napotki


Bodite pozorni na prometne konice ob neobičajnem času.

Zastoje lahko pričakujete tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Promet je običajno zelo povečan predvsem ob sobotah dopoldne in nedeljah popoldne pa tudi ob sredah. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Avtocestni odseki v upravljanju DARS d.d., kjer ob močno povečanem prometu lahko pričakujemo zastoje:

- avtocesta A4 Maribor–Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas;
- avtocesta A2 Karavanke–Ljubljana, pred predorom Karavanke.

V poletnem času je od vseh avtocest v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato lahko na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu lahko pričakujemo tudi daljše zastoje.

V okviru avtocestnega sistema je v poletnih mesecih najbolj obremenjen mejni prehod Obrežje na avtocesti A2 Novo mesto–Obrežje.

Po podatkih PIC so v turistični sezoni pogosto zastoji tudi na naslednjih glavnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za ceste, navezujejo pa se na avtocestni sistem:

- glavna cesta št. 11 Koper–Šmarje–Dragonja;
- glavna cesta št. 111 Koper–Izola–Portorož;
- glavna cesta št. 6 Postojna–Ilirska Bistrica–Jelšane.

Izven avtocestnega križa pa so po podatkih PIC v turistični sezoni najbolj obremenjeni naslednji mejni prehodi: Sečovlje (na cesti Portorož–Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper–Dragonja), Starod (na cesti Kozina–Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane) in Gruškovje (na cesti Ptuj–Gruškovje).

Pomembne stvari imejte vedno pri roki.

V avtomobilu imejte zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila … Ne nalagajte prtljage na zadnje police, saj slednja v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike. 

Za primere daljših zastojev, ki bi nastali zaradi izrednih dogodkov in prometnih nesreč na avtocesti, ima DARS d.d. v dogovoru z Upravo RS za zaščito in reševanje posebej opredeljene postopke glede oskrbe potnikov. Oskrba uporabnikov avtoceste z vodo se v poletnem času začne, ko je stoječa kolona dolga najmanj pet kilometrov in se obenem predvideva še najmanj štiri ure dodatnega čakanja. Oskrba potnikov se izvaja le v primeru, če so temperature višje od 30 stopinj Celzija in je avtocesta zaprta, oziroma če tako oceni koordinator aktivnosti. Potnike bodo v takšnih primerih oskrbeli delavci družbe DARS d.d., ki sicer vzdržujejo avtoceste, po potrebi se jim bodo pridružili še sodelavci iz ostalih služb DARS d.d.. Če bodo ocenili, da potreba po oskrbi presega njihove zmogljivosti, bodo za pomoč zaprosili še pristojni regijski center za obveščanje. Prednostna naloga vzdrževalcev DARS d.d. je namreč zagotavljati uporabnikom avtoceste varnost v prometu.

Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke.

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in naredite kratek sprehod. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, zaprite vsa okna in ga zaklenite. Več o varnem postanku na počivališču si lahko preberete na tej povezavi.

  Postanek na počivališču

V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je vaš avto obremenjen s težko prtljago.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

Spremljajte vremenske napovedi.

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.

Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko.

Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

Sicer pa si podrobnejše napotke, kako ravnati na avtocesti v primeru neurja toče, nesreče, okvare vozila in podobno lahko preberete na tej povezavi.

Prometni koledar: vsebuje predvidene prometne obremenitve na slovenskih avtocestah, ki so narejene na podlagi večletnih dejanskih podatkov o prometnih obremenitvah slovenskih avtocest, zato je lahko dobrodošla pomoč pri načrtovanju poti.

Dostopen je na tej povezavi.

Želimo vam srečno in varno na poti!

Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri