Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Odgovor na članek v Financah »Visoki stroški dobrega gospodarjenja Mateje Duhovnik«
23.3.2012


V časniku Finance je bil v sredo, 21. marca 2012, objavljen prispevek z zgornjim naslovom. V članku je bilo navedenih kar nekaj neresnic oziroma netočnosti. Uvodoma moramo odločno zavrniti navedbe o nesposobnosti vodstva družbe DARS d.d., ker naj bi to, po zapisu v članku, zaradi nedogovora s podizvajalci »zapravilo«« 9,6 milijona evrov. Avtorica članka nato zapiše, da je moral DARS d.d. zaradi prej navedenega ta znesek nakazati družbi DRI upravljanje investicij d.o.o.. Družba Dars d.d. je z družbo DRI v poslovnem odnosu. Plačilo opravljenih storitev družbi DRI je bilo opravljeno na osnovi večjega števila sklenjenih pogodb ter po predhodni preveritvi in potrditvi realiziranih nalog. 

V nadaljevanju avtorica članka navaja besede g. Mirka Požarja, predsednika Društva podizvajalcev Slovenije, »da je izvirna težava, da DARS d.d. do januarja lani ni upošteval zakonodaje, predvsem uredbe o direktnih plačilih podizvajalcem ter dodaja, da jim noče plačati devet milijonov terjatev«. To ne drži. Družba DARS d.d. je pri svojem delovanju dolžna ravnati skladno z zakonodajo ter ravnati kot dober gospodar. Vsa naročena dela so bila poravnana, skladno s pogodbo, na račune glavnih izvajalcev, ki iz teh sredstev očitno niso poplačali podizvajalcev.

Podizvajalci so na družbo največkrat prepozno posredovali nepopolne zahtevke za neposredno plačilo, in sicer v obdobju, ko je DARS d.d. že poravnal svoje obveznosti.

Kljub večkratnim sestankom in pogovorom s podizvajalci smo pri tem vprašanju ostali na različnih bregovih, čeprav smo v družbi DARS d.d. ves čas iskali ustrezno rešitev. Poudarjamo, da so podizvajalci zavrnili ponujeno rešitev reševanja problematike pred arbitražno komisijo Gospodarske zbornice Slovenije.

Avtorica tudi povzema besede g. Mirka Požarja, »da je edini projekt, kjer je DARS d.d. po stečaju CPM d.d. našel novega vodilnega izvajalca, predor Markovec. Ta trditev ni točna in terja pojasnilo. DARS d.d. ni »kar tako« našel novega vodilnega partnerja. Družba Alpine Bau GmbH je bila namreč od vsega začetka partner podjetja CPM d.d.. Ko se je izkazalo, da podjetje CPM d.d. ne bo moglo nadaljevati izgradnje, je dela nadaljevalo podjetje Alpine Bau Gmbh. »Posebno dopolnilo«, navedeno v članku, ki naj bi ga DARS d.d. sklenil z Alipine Bau GmbH, »s katerim naj bi mimo zakona preklical odgovornost Alpine Bau Gmbh za poplačilo in kakovost že opravljenih del«, pa ne obstaja.

Naslednja neresnična trditev g. Mirka Požarja je tudi ta, »da, če bi DARS d.d. imel voljo, bi lahko podizvajalce, ki so ostali brez plačil, poplačal iz bančnih garancij«. Obveznosti poplačila podizvajalcev iz bančne garancije ne določa noben zakonski predpis, o čemer je že odločilo Okrožno sodišče v Celju s svojim sklepom z dne 30.9.2011.

Ob koncu želimo ponovno zavrniti navedbe iz začetka članka o nesposobnosti vodstva družbe. DARS d.d. je gospodarska družba, ki je lansko leto zaključila s čistim dobičkom, ki presega načrtovanega. Tudi prihodki so bili v letu 2011 za šest odstotkov večji ob ustvarjenih v letu 2010, družba pa uspešno obvladuje tudi stroške.

Bi pa ob tem dodali, da nas preseneča tolikšno število neresničnih in pomanjkljivih navedb v članku. Želeli bi opozoriti, da takšno pisanje škodi ugledu družbe DARS d.d..

Članek v Financah (21.3.2012); časnik je objavil zgornji odgovor DARS d.d. 23.3.212.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri