Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Odobrena evropska sredstva za protihrupne ograje
30.11.2012
 
DARS d.d. je v sklopu sredstev evropske kohezijske politike v Republiki Sloveniji v programskem obdobju 2007–2013 v četrtek, 29. novembra 2012, prejel odločbo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o dodelitvi sredstev za skupino projektov »Gradnja protihrupnih ograj na posameznih avtocestnih odsekih«. Višina skupnih stroškov projekta znaša 61.031.729 evrov, od tega bo 41.972.660 evrov prispeval kohezijski sklad, preostala sredstva pa DARS d.d. kot upravičenec navedenih evropskih sredstev.
 
V okviru projekta, ki se bo zaključil predvidoma do konca leta 2015, je predvidena postavitev protihrupnih ograj in absorpcijske obloge portalov predora v skupni dolžini 31,2 kilometra oz. skoraj 141.000 kvadratnih metrov površine.

Gre za štiri projekte za izvedbo aktivne protihrupne zaščite in absorbcijsko oblogo portalov predora, na petih avtocestnih odsekih, v skupni dolžini 31.176 metrov, oziroma površini 140.646 kvadratnih metrov:
  • na odsekih štajerske avtoceste Dramlje–Celje v skupni dolžini 9.681 metrov oz. površini 41.216 kvadratnih metrov in Celje–Arja vas v skupni dolžini 8.591 metrov oz. površini 45.915 kvadratnih metrov,
  • na odseku dolenjske avtoceste Malence–Šmarje Sap (vključno z absorbcijsko oblogo portalov predora Mali vrh) v skupni dolžini 1.507 metrov oz. površini 6.411 kvadratnih metrov;
  • na odseku primorske avtoceste Unec–Postojna v skupni dolžini 3.799 metrov oz. površini 13.320 kvadratnih metrov;
  • na odseku primorske avtoceste Brezovica–Vrhnika v skupni dolžini 7.598 metrov oz. površini 33.784 kvadratnih metrov.
Z izgradnjo protihrupnih ograj se bodo zmanjšale emisije hrupa, ki je trenutno na obravnavanih območjih čezmerna, s čimer se bo izboljšalo tudi bivalno okolje za več kot 21.000 prebivalcev.

Sicer pa so sredstva 1,57 milijarde evrov vrednega operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za programsko obdobje 2007–2013, v okviru katerega se sofinancira projekt, namenjena predvsem posodobitvi ali novogradnji infrastrukture s področja okolja in prometa, v manjši meri pa tudi za projekte s področja trajnostne rabe energije, pojasnjujejo na za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki upravlja s sredstvi evropskih strukturnih in kohezijskega sklada.


“”   Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Cestna in pomorska infrastruktura - KS; prednostne usmeritve Področje avtocest ter javnega razpisa za izbor operacij Gradnja protihrupnih ograj na posameznih AC odsekih.


Povezane teme:
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri