Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Postopno spuščanje tovornih vozil skozi predor Karavanke
22.7.2013


  Karavanke - postopno spuščanje tovornih vozil

V družbi DARS d.d. postavljamo v ospredje svojih aktivnosti prometno varnost uporabnikov avtocest in hitrih cest, zato dosledno spremljamo raven prometne varnosti na celotnem omrežju. Posebno pozornost posvečamo spremljanju prometne varnosti v najbolj nevarnih infrastrukturnih cestnih objektih – predorih.

Tako smo za predor Karavanke skupaj z avstrijskim partnerjem (ASFINAG), s katerim upravljamo predor, pripravili nabor ukrepov za zmanjšanje tveganj v njem. Eden izmed ukrepov je sistem postopnega spuščanja tovornih vozil nad 7,5 tone in avtobusov skozi predor Karavanke.

ASFINAG, avstrijski upravljavec avtocest in polovice predora Karavanke, je v ta namen že vzpostavil sistem doziranja navedenih vozil v predor z avstrijske strani, DARS d.d. pa bo sistem vzpostavil v naslednjih dneh, predvidoma v sredo zjutraj, 24. julija 2013.

Tovorna vozila nad 7,5 tone in avtobusi se bodo v smeri Avstrije pred cestninsko postajo Hrušica preusmerili na parkirišče cestninske ploščadi, kjer bodo s prometno signalizacijo vodeni do dozirnega semaforja. Semafor bo nameščen na izvozu s parkirišča in bo v časovnih intervalih, ob povečanem prometu skozi predor, spuščal vozila na cestninsko postajo. Največji dozirni čas ob največjih obremenitvah prometa v predoru lahko znaša 60 sekund. 

Namen sistema je povečanje prometne varnosti v predoru, kar pomeni, da bomo z nadziranim številom navedenih vozil v predoru omogočili višjo raven prometne varnosti in zmanjšali tveganja za nastanek večjih nesreč v predoru.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) skozi predor Karavanke je v letu 2012 znašal 8.155 vozil, od tega predstavljajo nekaj več kot desetino ali 1.063 vozil tovornjaki težji od 7 ton ter avtobusi.

Mednarodni avtocestni predor Karavanke, ki je z osmimi kilometri skupne dolžine in 3750 metri dolžine na slovenski strani najdaljši slovenski cestni predor, je bil prometu predan 1. junija 1991. Je edini enocevni predor na slovenskem avtocestnem omrežju, po katerem poteka promet dvosmerno.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri