Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Pravilno razvrščanje na avtocesti rešuje življenja
22.7.2015


V družbi DARS d.d. se kot upravljavec avtocest in hitrih cest že nekaj let soočamo s problematiko pravilnega razvrščanja ob zastojih oziroma nesrečah, saj opažamo, da imamo zaradi nepravilnega razvrščanja vozil daljše popolne zapore avtoceste ali hitre ceste in daljše čase reševanja izrednih dogodkov. Ker je naš cilj zmanjšati čas reševanja nesreč in čakanja v zastojih, izvajamo različne aktivnosti, med katerimi so tudi obdobne intenzivne akcije ozaveščanja uporabnikov avtocest o pravilnem razvrščanja ob zastoju. V skladu z našim Planom prometne varnosti za leto 2015, ki je bil sprejet v začetku leta, smo z julijem, ko se na avtocestah zelo povečajo tako imenovani turistični prometni tokovi, znova pričeli z večjo akcijo ozaveščanja, kako ravnati na avtocesti v primeru zastoja oziroma nesreče.
 
S povečevanjem prometa na avtocestah in hitrih cestah se namreč povečuje tudi možnost nastanka prometnih nesreč (smrtne žrtve in poškodbe ljudi), ki povzročajo zastoje v prometu ter gospodarsko škodo. Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče.


Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti lahko reši življenje. Ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je nujno potrebno intervencijskim vozilom zagotoviti reševalni pas. Med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu mora biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja…).

Čeprav smo prvi informativni film o pravilnem razvrščanju v sodelovanju z nacionalno televizijo in drugimi deležniki posneli že pred približno desetimi leti, leta 2009 izdali in delili zloženko o pravilnem razvrščanju ter opozarjali voznike, v letu 2012 v skupnem sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP), policisti, reševalci in gasilci pristopili k širši akciji predstavljanja problematike razvrščanja, v ta namen smo med drugim izdelali velike plakate za namestitev ob avtocestah, spletno stran posodobili z animacijo pravilnega razvrščanja (več na tej povezavi) in razdelili več kot 30.000 zloženk uporabnikom avtocest,

Ker je naš cilj zmanjšati čas reševanja nesreč in čakanja v zastojih, smo v letu 2013 nadaljevali z akcijo in pripravili tematsko novinarsko konferenco ter v sodelovanju z AVP, Upravo RS za zaščito in reševanje, Policijo in AMZS v Centru varne vožnje na Vranskem izvedli in posneli za namene osveščanja prikaza nepravilnega in pravilnega razvrščanja.


Nepravilno razvrščanje Nepravilno razvrščanje Pravilno razvrščanje

Razvrščanje vozil v primeru zastoja na avtocesti se je glede na prejšnje izkušnje tudi po oceni drugih intervencijskih ekip (gasilcev, reševalcev…) izboljšalo, obenem pa se zavedamo, da lahko vsi skupaj prispevamo k temu, da bodo vsi vozniki spoštovali pravila in s tem rešili marsikatero življenje.

Z letošnjim julijem z akcijo »Reši življenje« znova ozaveščamo uporabnike o nujnosti pravilnega razvrščanja v primeru zastoja na avtocesti.

Na posamezne avtocestne nadvoze in nekatera počivališča smo v prvi polovici julija postavili približno 30 novih transparentov »Reši življenje« in voznikom tovornjakov na posameznih cestninskih postajah in v Cestninskem uporabniškem centru v tej fazi delimo več kot 20.000 slovensko-angleških zloženk o pravilnem razvrščanju, v avgustu bo nekaj 1.000 zloženk na voljo uporabnikom avtocest tudi na približno 30 bencinskih servisih ob avtocestah. Pričenjamo tudi z objavo informativnih oglasov v medijih, z informativnim gradivom na to temo smo seznanili tudi policijo, AVP, AMZS, avtoprevozniška združenja ter jih zaprosili za ustrezno informiranje prek njihovih komunikacijskih poti.
 
Pred vrhuncem turistične sezone načrtujemo v prihodnjih dneh organizirati tudi novinarsko konferenco.

Zavedamo se, da lahko vozniki s pravilnim razvrščanjem omogočimo hitrejše reševanje dogodkov, s tem lahko rešimo življenje in prispevamo k večji pretočnosti avtocest.

Ko govorimo o hitrejši odpravi posledic nesreč, je pomembno poudariti, da s tem prej odpravimo zaporo avtoceste in zagotovimo krajši čas čakanja v zastoju. Ravno večurni zastoji so vzrok slabe volje uporabnikov avtocest, posebej visokih poletnih temperaturah.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri