Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Predstavitev pravilnega razvrščanja v primeru zastoja na avtocesti
28.5.2013


V družbi DARS d.d. se kot upravljavec avtocest in hitrih cest že nekaj let soočamo s problematiko pravilnega razvrščanja ob zastojih na navedenih cestah, saj opažamo, da imamo zaradi nepravilnega razvrščanja vozil daljše popolne zapore avtoceste ali hitre ceste in daljše čase reševanja izrednih dogodkov.

Ker je naš cilj zmanjšati čas reševanja nesreč in čakanja v zastojih, izvajamo različne aktivnosti, med katerimi je tudi današnji prikaz pravilnega razvrščanja ob zastoju, ki smo ga v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost v prometa, Upravo RS za zaščito in reševanje, Policijo in AMZS izvedli v Centru varne vožnje na Vranskem. 

Po novinarski konferenci je sledil prikaz razvrščanja.

Nepravilno razvrščanje Nepravilno razvrščanje Pravilno razvrščanje

Slovenske avtoceste in hitre ceste so v letu 2012 zahtevale 18 življenj, telesno se je poškodovalo 763 oseb. S povečevanjem prometa na avtocestah in hitrih cestah se povečuje tudi možnost nastanka prometnih nesreč (smrtne žrtve in poškodbe ljudi), ki povzročajo zastoje v prometu ter gospodarsko škodo. Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče.

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti lahko reši življenje. Ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti nujno potrebno intervencijskim vozilom zagotoviti reševalni pas. Med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu mora biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja…).
 
Čeprav smo že leta 2009 izdali zloženko o pravilnem razvrščanju in opozarjali voznike, smo v lanskem letu v skupnem sodelovanju z agencijo, policisti, reševalci in gasilci pristopili k širši akciji predstavljanja problematike razvrščanja.

V ta namen smo izdelali velike plakate, ki so nameščeni ob avtocesti, spletno stran smo posodobili z animacijo pravilnega razvrščanja (več na tej povezavi) in do sedaj razdelili več kot 30.000 zloženk uporabnikom avtocest.

Zavedamo se, da lahko vozniki s pravilnim razvrščanjem omogočimo hitrejše reševanje dogodkov, s tem lahko rešimo življenje in prispevamo k večji pretočnosti avtocest.

Ko govorimo o hitrejši odpravi posledic nesreč, je pomembno poudariti, da s tem prej odpravimo zaporo avtoceste in zagotovimo krajši čas čakanja v zastoju. Ravno večurni zastoji so vzrok slabe volje uporabnikov avtocest, posebej v zimskem času in ob visokih poletnih temperaturah.

 Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri