Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Predstavitev sistema DarsGo na srečanju avtoprevoznikov
30.9.2017


Družba DARS d.d. je sodelovala pri prvem Srečanju prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije, ki sta ga organizirali Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Udeleženci srečanja so imeli na Darsovi stojnici možnost iz prve roke izvedeti več informacij o novem elektronskem cestninskem sistemu DarsGo za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, ki bo uveden v letu 2018.

Udeležence je s kratkim pozdravom nagovoril tudi predsednik uprave družbe DARS d.d. dr. Tomaž Vidic. Izpostavil je, da v Sloveniji elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku uvajamo že deset let in da je bil uspešen šele zadnji, tretji razpis za izbiro izvajalca vzpostavitve sistema. To po njegovih besedah kaže na kompleksnost in zahtevnost projekta. Spomnil je, da je Slovenija prva evropska država, ki bo iz delujočega sistema s cestninjenjem na cestninskih postajah z zapornicami za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg prešla na elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku, torej sistem brez zapornic. Druge evropske države, ki so uvedle podoben sistem, so prej tudi za tovorna vozila poznale vinjete ali pa sploh niso zaračunavale uporabe avtocest. Zato se tudi niso soočale z enakim finančnim tveganjem kot Slovenija.

"Nov sistem bomo vključili, ko bomo 100-odstotno prepričani, da deluje pravilno in zanesljivo. To bo predvidoma konec prvega trimesečja leta 2018," je poudaril dr. Vidic. Postavljeni so vsi cestninski portali in Dars je že pridobil potrebno število naprav DarsGo za elektronsko cestninjenje. Kmalu se bo pričela tudi distribucija naprav in registracija uporabnikov novega sistema, je še dodal.

V nadaljevanju je podrobnejše informacije o sistemu predstavila Branka Videtič, direktorica področja Cestninjenje. Posebej je opozorila na bistvene razlike, ki jih bodo z novim sistemom občutili uporabniki - da po novem ne bo več sprotnega plačevanja cestnine, da se po uvedbi elektronskega cestninjenja začnejo odstranjevati cestninske postaje in da se absolutno uveljavlja načelo plačila cestnine po prevoženi razdalji.

Opozorila je, da bo moralo biti vsako težko vozilo, ki bo zapeljalo na avtocesto ali hitro cesto po uvedbi sistema DarsGo, registrirano v sistem in opremljeno z napravo DarsGo. Registracija bo možna na spletnem portalu DarsGo ali na enem od številnih DarsGo servisov. Sedem DarsGo servisov v lasti Darsa bo pričelo z registracijo uporabnikov predvidoma v začetku novembra 2017, v začetku leta 2018 pa bodo to storitev omogočali tudi preostali DarsGo servisi na bencinskih črpalkah na avtocestnem omrežju in neposredno pred vstopom na avtocestno omrežje. V zaključku je pozvala vse avtoprevoznike, naj uredijo registracijo čim prej in se tako izognejo pričakovanim čakalnim vrstam za registracijo pred začetkom uvajanja novega sistema.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri