Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Previdni med postankom na počivališču
1.7.2015


  Ravnajte preventivno.
Naša avtocestna počivališča so zlasti v primerjavi s tujimi razmeroma varna, toda previdnost ni nikoli odveč. Tudi na slovenskih avtocestah so namreč zlasti v turistični sezoni na delu tatovi, ki na počivališčih poškodujejo pnevmatiko na vozilih, pozneje pa voznika na avtocesti okradejo. Pri nas so žrtve takšnih tatvin običajno tujci, ki sami potujejo skozi Slovenijo, kljub temu pa se lahko to zgodi vsakomur. V družbi DARS d.d. vas kot uporabnike avtocest in hitrih cest pozivamo, da med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirate vozilo in predmete v njem. 

Zaposleni na počivališčih in policisti so v več primerih uspeli preprečiti kazniva dejanja, kot so tatvine, vlomi v vozila in podobno. Žal pa se glede na veliko količino prometa in število obiskovalcev počivališč ne moremo vedno zanašati na pozornost zaposlenih in hitro ukrepanje policistov. Zato vas kot obiskovalce počivališč pozivamo, da ravnate preventivno in poskrbite za samozaščitne ukrepe, s katerimi boste preprečili kazniva dejanja in zavarovali svoje premoženje.

Ravnajte preventivno: 
  • vozil ne puščajte odklenjenih;
  • ne puščajte odprtih oken in vrat na vozilu, ko vas ni v bližini;
  • ne puščajte predmetov, predvsem vrednejših (torbic, denarnic, prenosnih računalnikov…) na vidnem mestu v vozilu;
  • vrednejše predmete imejte pri sebi in pod nadzorom.

“”   Še posebej je pomembno, da med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirate svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljite, zaprite okna in vozilo zaklenite, ravno tako prtljago na strehi ali kolesa, vrednejših predmetov pa v vozilu ne puščajte na vidnih mestih.

 
V primeru, ko na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali jo želijo ponuditi, to nemudoma sporočijo policiji na interventno številko policije 113 ali anonimno številko 080 12 00.

Dejstvo, da se splošna varnost na počivališčih ob avtocestah in hitrih cestah slabša, kar ugotavlja tudi Policija, nas v družbi DARS d.d. skrbi in želimo, da se to stanje izboljša. Počivališča ob avtocestah in hitrih cestah so po zakonu o cestah sestavni del javne ceste, ki jo mora DARS d.d. kot upravljavec redno vzdrževati in z njo upravljati.

Zakon o cestah nam kot upravljavcu te površine daje pooblastila v zvezi z zagotavljanjem pogojev za varen potek prometa, ne pa za osebno varnost uporabnikov avtoceste. 

Poleti 2014 smo se povezali s kranjskimi policisti in se dogovorili o postavitvi prvih štirih informativnih večjezičnih tabel o varnem postanku na počivališču na Voklem na gorenjski avtocesti. Po podatkih Policije se je stanje glede tatvin nekoliko umirilo. Zavedamo se, da ne samo zaradi tabel, tudi zaradi osveščanja in opozarjanja javnosti o nevarnostih, ki lahko pretijo uporabnikom pri postanku ob vožnji na avtocesti.

  Sporočilo na obvestilni tabli (.pdf)
 
  Obvestilna tabla na počivališču Voklo

Glede na dobre izkušnje smo se odločili, da bomo informativne table do začetka glavne turistične sezone 2015 postavili tudi na drugih večjih počivališčih. Napotki so na tablah zapisani v slovenščini ter še v petih tujih jezikih.

Uporabnike naših avtocest tako sedaj o tem, kako ravnati, da bo postanek na počivališču varen, informiramo prek novih, skupno 26 tabel na počivališčih Jesenice in Voklo na gorenjski avtocesti, na Primorskem na počivališčih Kozina, Povir in Lom na A1 ter Šempas na vipavski hitri cesti, na Štajerskem na počivališčih Lukovica, Lopata, Tepanje, Dobrenje, na pomurski avtocesti na počivališču Grabonoš, na podravski avtocesti na počivališču Dravsko polje ter na počivališču Zaloke na dolenjskem avtocestnem kraku.

Kot vsako turistično sezono bomo tudi letos uporabnike naših avtocest tudi prek drugih komunikacijskih kanalov znova opozorili na posebno previdnost ob postanku na počivališču. Vozila naj bodo zaklenjena, okna zaprta, vredne stvari ustrezno zavarovane. Pred vožnjo pa je priporočljiv še hiter pregled okolice vozila in pnevmatik, če morda niso preluknjane.

Pozvali bomo tudi k previdnosti pri stikih z neznanci, ki sprašujejo za nasvete ali opozarjajo na domnevne težave z vozilom. Ustavljanje na avtocesti sicer že vseskozi odsvetujemo že zaradi varnosti.

Počivališča ob avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS d.d. ter njihovo ponudbo si lahko ogledate na tej povezavi.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri