Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu
17.3.2015


Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, smo DARS, Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, Ministrstvo za infrastrukturo, Generalna policijska uprav, Zveza društev upokojencev Slovenije, Združenje FORTOX in drugi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim bomo izvedli celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni. Po podatkih je v Sloveniji več kot 195.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 14 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

V okviru enodnevnih preventivnih dogodkov se bodo udeleženci lahko izobraževali iz štirih vsebinskih sklopov:

• Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil bo prilagojeno lokalni problematiki, saj bodo v tem sklop predavanj sodelovali vodja izpitne komisije za vozniške izpite ter pomočnik komandirja lokalne policijske postaje.
• Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti. Strokovnjaki iz DARS-a bodo predstavili ključno problematiko, ki se pojavlja na avtocestah ter poučili udeležence o pravilnem ravnanju v različnih prometnih situacijah.
• Praktično svetovanje o zdravstvenih kriterijih. Udeleženci bodo lahko na posebnih napravah preverili svoj vid na daleč, na blizu, kontrast in nočni vid ter se pozanimali o kriterijih za kontrolni zdravstveni pregled. Pridobili bodo tudi nekatere pomembne informacije o sladkorni bolezni in krvnem tlaku.
• Svetovalna vožnje z inštruktorjem (po dogovoru).

Dogodki bodo za udeležence zanimivi tudi z vidika preventivnih gradiv, ki jih bodo prejeli (informativno gradivo, odsevni trakovi, odsevni jopiči, DVD-ji o varni vožnji po avtocesti itd.), na sami lokaciji pa bodo udeleženci lahko povprašali strokovnjake iz AVP, DARS-a, Policije ter zdravstveno osebje o dilemah in težavah, s katerimi se soočajo v prometnih situacijah.

Projekt SOŽITJE predstavlja prvi tak projekt, ki bo pokril območje celotne Slovenije in združil različne ključne deležnike na področju varnosti v cestnem prometu. Gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence - voznike, saj bo prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimivo in poučno.

Začeli bomo v Spodnjeposavski regiji in Jugovzhodni Sloveniji v marcu 2015. Nadaljevali bomo:

• v Koroški regiji v aprilu 2015,
• sledijo Savinjska regija v maju 2015,
• Primorsko-notranjska regija v juniju 2015,
• Pomurska regija v septembru 2015,
• Gorenjska regija v oktobru 2015,
• Goriška regija v novembru 2015,
• Obalno-kraška regija v decembru 2015,
• Osrednjeslovenska regija v januarju 2016 in
• Podravska regija v februarju 2016.

Verjamemo, da bomo v obdobju izvajanja projekta dosegli kar največje število voznikov seniorjev in upokojencev ter jim podali praktične in poučne informacije o varni vožnji ter posledično vplivali na njihovo varnost ter vseh drugih udeležencev v prometu.

Več: http://avp-rs.si/splosno-o-varnosti/akcije-npvcp/sozitje-za-vecjo-varnostNazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri