Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Prometna napoved do 3. novembra 2017
26.10.2017


Zaradi začetka jesenskih počitnic in praznikov v večjem delu Evrope pričakujemo povečan promet predvsem proti turističnim krajem in v obratni smeri, vse do začetka novembra.

V četrtek, 26. oktobra 2017, je praznik v Avstriji, zato naslednjega dne pričakujemo povečano število tovornih vozil pred prehodi z Avstrijo, predvsem pred predorom Karavanke, že dan prej pa polna počivališča na gorenjski avtocesti.

Zaradi okrogle obletnice reformacije je letošnji 31. oktober izjemoma praznik v vsej Nemčiji, tega dne pa je praznik tudi na Madžarskem. V obeh državah bodo v veljavi običajne omejitve tovornega prometa.

V sredo, 1. novembra 2017, bo povečan promet v okolici pokopališč, ponekod bo veljal tudi poseben prometni režim, zato naj vozniki upoštevajo navodila policije in drugih pristojnih služb.

Sicer pa v Sloveniji velja prepoved tovornega prometa nad 7,5 t oba praznična dneva (v torek in sredo) med 8. in 21. uro. Pred prepovedjo in po njej bo na slovenskih avtocestah povečan tovorni promet, na mejnih prehodih s Hrvaško za tovorna vozila pričakujemo tudi daljše čakalne dobe.

Zaradi nizkih temperatur voznike opozarjamo, naj ob morebitnih padavinah pričakujejo zasnežene ceste čez višje prelaze.

Na Hrvaškem so od 29. oktobra 2017 obvezne dnevne luči, v Avstriji pa s 1. novembrom 2017 obvezna zimska oprema.Predvidena dela


Ljubljanska obvoznica

Zaradi 22. Ljubljanskega maratona bodo na širšem območju Ljubljane vse od četrtka, 26. oktobra 2017, do nedelje, 29. oktobra 2017, nekatere popolne cestne zapore, med drugim zapora priključka Bežigrad (Dunajska cesta) in izvoza Dravlje - Šiška (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez na hitri cesti H3 (Ljubljanska severna obvoznica). Na spletni strani promet.si si lahko v poglavju Novice ogledate več informacij o zaporah in možnostih prečkanja trase v času maratona.

Dolenjska avtocesta

V nočeh s petka na soboto (27. oktober / 28. oktober 2017) ter s sobote na nedeljo (28. oktober / 29. oktober 2017) bo med 20.30 uro zvečer in 5. uro zjutraj popolna zapora avtoceste A2 med priključkoma Šmarje - Sap in Malence v smeri proti Ljubljani zaradi vzdrževalnih del v levi cevi predorov Mali vrh in Debeli hrib. Obvoz bo urejen preko priključka Šmarje - Sap skozi Škofljico na priključek Ljubljana jug (Dolenjska cesta).

Primorska avtocesta

V sklopu obnovitvenih del odseka avtoceste A1 med Uncem in Postojno bo v noči od nedelje, 29. oktobra 2017, od 21. ure do ponedeljka, 30. oktobra 2017, do predvidoma 7. ure potekala vzpostavitev prehoda na nasprotno smerno vozišče. Obnovitvena dela bodo trajala bodo trajala predvidoma do 20. novembra 2017, ko se bo zaključila prva gradbena sezona (več informacij o obnovi).

Spremenjena prometna ureditev na začetku delovne zapore na območju Unca, ki bo veljala predvidoma do 13. novembra, vpliva na pretočnost prometa med Logatcem in Ravbarkomando v smeri proti Kopru. Gre za razmeroma neugoden potek trase, saj se promet po preusmeritvi na drugo polovico avtoceste nadaljuje v klanec čez viadukt Unec. Čeprav je promet tudi proti Kopru še vedno vseskozi urejen po dveh zoženih pasovih, se upočasni zaradi tovornih vozil, ki jih je na primorski avtocesti zelo veliko. Posledično to vpliva na ves ostali promet.


Video animacija delovne zapore na odseku Unec–Postojna

Gorenjska avtocesta

V četrtek, 26. oktobra 2017, je v dopoldanskem času predvidena odstranitev popolne zapore priključka Jesenice zahod (Hrušica) in počivališča Jesenice jug v smeri proti Ljubljani.

Promet med priključkoma Jesenice zahod (Hrušica) in Jesenice vzhod (Lipce) bo še naprej potekal dvosmerno po eni polovici avtoceste. Obnovitvena dela bodo trajala predvidoma do začetka novembra 2017, do takrat bo spremenjen tudi potek prometa za izredni prevoz (več informacij o obnovi).


Koristni napotki


Preventiva

V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno: s spremembo zakona je dovoljeno ustavljanje tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje odstavni pas.


Vremenska napoved

Po podatkih ARSO bo v nižinah jutranja slana in megla, meja sneženja se bo postopoma spustila do okoli 1200 m nad morjem.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij: Prijetno in varno vožnjo!Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri