Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Prve aktivnosti na bodočem avtocestnem odseku Draženci–Gruškovje
12.11.2013


DARS d.d. je pričel z izvajanjem prvih aktivnosti na bodočem podravskem avtocestnem odseku med Draženci in Gruškovjem. Dokončan je prenos lege gradbene linije na teren, izvajajo se cenitve in odkupi nepremičnin; sklenjenih je 120 pogodb, od tega devet z lastnikih objektov, ki se rušijo. 

  Navezava AC Slivnica-Draženci na glavno cesto proti Gruškovju

Okvirno se ocenjuje, da bi s prvimi gradbenimi deli lahko pričeli s koncem leta 2014. Pri odkupih nepremičnin prihaja zaradi pripomb lastnikov do manjših popravkov linije gradbenega posega, kar posledično pomeni racionalnejši pristop pri odkupu nepremičnin, ki so potrebne za gradnjo. Konkretno gre za manjše korekcije projektnih rešitev tam, kjer ocenjujemo, da je možno ohraniti obstoječe ograje lastnikov ali zmanjšati posege v vrtove in nasade ob sedanji lokalni oz. bodoči vzporedni cesti.

Spomnimo, da avtocestni odsek Draženci–Gruškovje sicer ni vključen v osnovni program Nacionalnega programa izgradnje avtocest v Sloveniji, temveč v tako imenovani dodatni program. Zato je bil po načrtih države začetek njegove graditve že od začetka izvajanja nacionalnega avtocestnega program v 90. letih prejšnjega stoletja predviden po letu 2013. V Resoluciji o Nacionalnem programu izgradnje avtocest, ki jo je državni zbor sprejel v letu 2004, so bile na primer za dodatni avtocestni program predvidene samo aktivnosti na področju umeščanja v prostor, medtem ko sama gradnja ni bila terminsko in finančno opredeljena.

Vlada RS je uredbo državnem prostorskem načrtu za odsek avtoceste Draženci–mednarodni mejni prehod Gruškovje (uredba je pogoj za začetek postopkov v zvezi s samo graditvijo) sprejela konec septembra 2010. Avtocesta se bo v skladu z uredbo zgradila kot štiripasovnica z odstavnima pasovoma in vmesnim ločilnim pasom, trasa pa bosta potekala v koridorju glavne ceste G1-9 (Hajdina /Ptuj/–Gruškovje).

Prva naloga DARS d.d. je bila pridobitev projektno-tehnične dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (t. i. projekt PGD). Po tem, ko smo pripravili razpisno dokumentacijo, smo junija 2011 objavili javni razpis za izbor projektanta in konec septembra 2011 z izbranim projektantom tudi sklenili pogodbo.

Kakor je znano, je družba DARS d.d. od Evropske komisije v maju 2011 prejela tudi sklep, da bo RS za pridobitev te dokumentacije dobila sredstva TEN-T za vseevropsko prometno omrežje, in sicer približno dva milijona evrov, preostalih približno dva milijona evrov pa bo krila družba DARS d.d..

Projekt PGD je bil v skladu s pogodbo že izdelan.

T. i. projekt PZI (projektno-tehnična dokumentacija za izvedbo del) pa je razdeljen na tri etape: A, B in C (A – Draženci do priključka Podlehnik, B – priključek Podlehnik – MMP Gruškovje, C – deviacije in vzporedna R cesta). Projektant ima za izdelavo čas do 30. septembra 2014.

V letu 2013 bodo tako dokončani projekti za etapo A, ostalo pa do konca septembra 2014.

Po terminskih planih je mogoče v primeru optimalnega razvijanja aktivnosti celotno avtocesto predati prometu jeseni leta 2017. V okviru optimizacije rokov posameznih faz načrtovanja in gradnje obravnavanega avtocestnega odseka so bili projektiranje, odkupi zemljišč in izvedba del razdeljena na etape, kar bo omogočilo skrajšanje trajanja posamezne aktivnosti. Skladno s terminskim planom, pripravljenim na podlagi tekočega stanja aktivnosti in ob upoštevanju zahteve Računskega sodišča, da z objavo razpisa ne moremo pričeti pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, je predviden pričetek gradnje prve etape, če ne bo zapletov pri izbiri izvajalca del, v jeseni 2014 in končanje v začetku leta 2016, gradnja 2. in 3. etape pa bi se začela jeseni 2015. Dokončanje vseh del na tem avtocestnem odseku je predvideno najpozneje do konca leta 2017.

Ocenjena investicijska vrednost skupno 13 kilometrov dolgega odseka avtoceste (vključuje projektiranje, odkupe zemljišč, gradnjo…) znaša - skupaj z vzporedno regionalno cesto in deviacijami - 195 milijonov evrov.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri