Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Skupaj za večjo varnost delavcev na cesti
29.5.2014


 
  Posvet: Cesta kot delovno okolje
Varnost delavcev na cestah je sicer iz leta v leto večja, vendar je število nesreč še vedno previsoko. To je eden izmed poudarkov današnjega posveta "Cesta kot delovno okolje". »V letu 2011 smo beležili 26 naletov vozil na delovno območje pod zaporo. V eni takšnih nesreč smo izgubili sodelavca. V letu 2013 je bilo tovrstnih naletov 18. Ti podatki nas niso pustili ravnodušnih,« je poudaril predsednik uprave DARS d.d. mag. Matjaž Knez.

Kot je še dejal, si DARS d.d. prizadeva tudi z grafičnimi prikazovalniki prometno-informativne signalizacije (SPIS) in drugo ustrezno signalizacijo opozarjati voznike na določene nevarnosti. Poleg tega se poslužuje tehničnih varovalnih sredstev, kot so naletni mehovi in zaporna sredstva.

Generalni direktor Policije Stanislav Veniger je poudaril, da so predvsem avtoceste in hitre ceste ekstremno delovno okolje, saj so tam prisotne velike hitrosti udeležencev v prometu. Varnost vseh, ki delajo na teh cestah, je v veliki meri odvisna od voznikov, in sicer od njihovega prilagajanja hitrosti ter upoštevanja omejitev, je dejal.

Tudi prometna kultura je zelo nizka. Ko se zgodi nesreča na cesti, se vozniki namreč ne umaknejo vozilom intervencije, zato ti potrebujejo več časa, da pridejo na kraj dogodka, je dodal.

Cilj letošnjega strokovnega posveta je bil osvetlitev vpliva dejavnikov stresa na psihofizično stanje voznikov v cestnem prometu ter pomembnost prepoznavanja in obvladovanja stresa ter post-travmatske stresne motnje za zaposlene na cesti. Prisotnost na kraju prometnih nesreč, soočenje z izgubo življenj in trpljenjem ponesrečenih namreč zelo vplivajo na delavce na cesti.

Letošnji posvet, katerega programska misel je bila Skupaj za varnost, je bil tako namenjen usposabljanju vseh, ki dnevno delajo na cestah. To so med drugim vzdrževalci cest, policisti, cestninski nadzorniki, reševalci in gasilci.

Sicer pa sta se tako Knez kot Veniger strinjala, da je treba veliko več narediti za ozaveščanje voznikov.

Po prepričanju predsednika uprave DARS d.d. so še neizkoriščene možnosti na področju izobraževanja zaposlenih, kot tudi uporabnikov avtocest in hitrih cest.

Zato družba DARS d.d., ki upravlja z nekaj več kot 600 kilometri štiripasovnih avtocest in hitrih cest, izvaja številne aktivnosti. »Med drugim smo posneli izobraževalno oddajo Na poti ter začeli z osveščanjem mladih na šolah preko izobraževalnega materiala o tem, kako varno uporabljati avtocestni sistem,« je dodal.

Osnovnošolci so v okviru posveta predstavili raziskovalne naloge s področja prometne varnosti.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri