Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Skupaj za večjo varnost na avtocestnih počivališčih
21.8.2014


  Obvestilna tabla
Družba DARS d.d. je z gorenjski policisti v partnerskem sodelovanju izdelala prve štiri preventivne obvestilne table, ki uporabnike naših avtocest opozarjajo na tatvine in jih pozivajo, naj vendarle poskrbijo za svojo varnost. Problematika v segmentu premoženjske kriminalitete sicer po ugotovitvah policistov posebej ne izstopa, ugotavljajo tudi, da so naše avtoceste in počivališča varni, toda previdnost vseeno ni nikoli odveč.

Gre za prve tovrstne table na naših počivališčih, postavljene pa so na obojestranskem počivališču Voklo na gorenjski avtocesti A2, po dve na vsakem počivališču. Lokacijo smo določili s Policijo, kot zasnovo pa smo pri oblikovanju končne podobe uporabili lanske opozorilne policijske letake.

Vsebina obvestilnih tabel je napisana v šestih jezikih držav – poleg slovenskega je vsebina prevedena še v angleški, nemški, italijanski, madžarski in hrvaški jezik –, katerih voznike najpogosteje srečujemo na nekaj več kot 600 kilometrih avtocest in hitrih cest, s katerimi trenutno upravljamo v avtocestni družbi.

Uporabnike avtocest table obveščajo, naj:
  • med postanki preverijo okolico vozila,
  • vrednejših stvari ne puščajo na vidnih mestih in v vozilu,
  • vozila in predmetov v njem ne puščajo brez nadzora,
  • ko zapuščajo vozilo, zaprejo okna in zaklenejo vrata,
  • med spanjem v vozilu poskrbijo za varnost svojega premoženja.
  Sporočilo na obvestilni tabli (.pdf)
 
  Obvestilna tabla na počivališču Voklo

To so po ugotovitvah policistov tudi najpogostejše napake, ki jih počnejo vozniki in potniki na avtocestah in počivališčih, in jih posledično izkoriščajo tatovi. Ti na počivališčih najpogosteje zavajajo oškodovance in v trenutku, ko pritegnejo njihovo pozornost, skupaj s sostorilci ukradejo predmete iz vozila. Še vedno se pojavljajo primeri, ko poskušajo tujci na počivališčih ob avtocestah pritegniti pozornost drugih udeležencev v prometu in jim v nadaljevanju prodati lažno blago, ali pa tako situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, mobilne telefone in podobno. Prav tako poznamo primere, ko storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njim in z izgovorom nudenja pomoči izvršijo tatvino iz njegovega vozila. V nočnem času pa storilci izkoriščajo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil in vlamljajo ter si prilaščajo različne predmete. Ta kazniva dejanja storilci izvršujejo tudi v času, ko so vozniki počivali v svojih vozilih.

Običajno kazniva dejanja izvaja več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem razdeljene. Pogosto jih izvršujejo tuji državljani, kot žrtve kaznivih dejanj se po ugotovitvah policistov pojavljajo tako slovenski državljani kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo.

Voznikom in potnikom zato svetujemo, da pri postankih na avtocestnih počivališčih posvečajo ustrezno pozornost svojemu vozilu in tatovom ne dajejo priložnosti. Vozilo naj, če se oddaljijo od njega, zaklenejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajo na vidnih mestih v vozilu. V primeru poskusa zaustavitve s strani neznanih oseb med vožnjo po avtocesti, pa že zaradi same prometne varnosti tako zaustavljanje odsvetujemo.

V sodelovanju s Policijo načrtujemo, da bi v prihodnje s takimi obvestilnimi tablami opremili še vsaj tista počivališča, za katera bomo ocenili, da so med najbolj problematičnimi z vidika varnosti.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri