Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Slovenija prva v Evropi na področju varnosti v prometu – k temu prispeva tudi DARS, katerega ceste prevzemajo največ prometa
18.6.2015


Evropski svet za varnost prometa (ETSC) je v svojem junijskem poročilu o uspešnosti držav na področju varnosti v cestnem prometu Slovenijo umestil na prvo mesto v Evropi. V imenu Slovenije je evropsko nagrado za varnost v cestnem prometu PIN danes sprejel minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Nagrada predstavlja priznanje vsem vladnim in nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju zagotavljanja varnosti v cestnem prometu, tudi družbi DARS d.d., saj ceste v njenem upravljanju prevzemajo daleč največ prometa v Sloveniji.

Na avtocestah in hitrih cestah, ki zasedajo približno devet odstotkov dolžin celotnega državnega cestnega omrežja, je realizirana skoraj polovica prometa, medtem ko je na glavnih cestah, ki zasedajo nekaj več kot 12 odstotkov dolžin celotnega državnega cestnega omrežja, realizirano približno 17 odstotkov prometa, na ostalih državnih cestah pa nekaj manj kot 34 odstotkov prometa.

Slovenija je od leta 2001 na letni ravni zmanjšala število smrti v prometu za 61 odstotkov in si je za ta dosežek prislužila evropsko nagrado.

Na tem področju se svoje odgovornosti zavedamo tudi v družbi DARS d.d., saj kot odgovoren upravljavec slovenskih avtocest in hitrih cest pomembno prispevamo k večji varnosti v prometu.

Prometna varnost na naših cestah je razmeroma dobra, kar je posledica sistematičnega pristopa k problematiki. Vendar nas stanje nikakor ne zadovoljuje, temveč nam daje vedno nove smernice, da ukrepamo in se prilagajamo aktualnim problematikam.

Za zagotavljanje prometne varnosti na slovenskih avtocestah in hitrih cestah je potreben in pomemben vsak člen družbe DARS d.d., še posebej delavci na terenu, predvsem vzdrževalci avtocest in cestninski nadzorniki, kakor tudi nadzorniki prometa v nadzornih centrih, operaterji v Prometno-informacijskem centru, strokovne službe uprave, področje izvedbe cestninjenja... Usklajenost delovanja vseh teh služb pomembno prispeva k večji prometni varnosti tako uporabnikov avtocest kot tudi zaposlenih v družbi DARS d.d., ki svoje delo vsakodnevno opravljajo na celotnem avtocestnem križu.

Prometno varnost izboljšujemo tudi z rednimi vzdrževalnimi deli, kajti ustrezna vzdrževana infrastruktura je osnovni pogoj za varno vožnjo. Poleg teh del so bistveni členi prometne varnosti tudi obsežnejša obnovitvena dela na avtocestah in hitrih cestah, graditev novih odsekov ter nameščanje sistemov za vodenje in upravljanje prometa.

Ko bomo tudi na ravni države vsi, ki smo pristojni za prometno varnost, po svojih močeh naredili najbolje in največ za to, da se bomo vsi kot vozniki bolj odgovorno obnašali v prometu, bo stanje zagotovo še boljše.
Da bi stanje prometne varnosti na avtocestah in hitrih cestah v letu 2015 še izboljšali, potekajo na ravni družbe DARS d.d. aktivnosti, katerih cilj je večja prometa varnost uporabnikov in zaposlenih.

Na podlagi podatkov iz leta 2014 izvajamo aktivnosti na različnih področjih, ravno tako zelo dobro sodelujemo s Policijo, Javno agencijo RS za varnost prometa, AMZS, šolami… Osredotočamo se na osveščanje o pomenu vzdrževanja pravilne varnostne razdalje, o nevarnosti vožnje po odstavnem pasu oz. o pravilnem ravnanju v primeru zaustavitve ali okvare vozila na avtocesti, o pravilnem razvrščanju v primeru zastoja na avtocesti, o pravilni uporabi prehitevalnega pasu, redno informiramo o predvidenih prometnih tokovih na avtocestah ter načrtovanih delih, ki lahko vplivajo na pretočnost prometa. V sodelovanju z agencijo za varnost prometa in policisti na delavnicah po vsej Sloveniji ozaveščamo starejše voznike, tesno sodelujemo tudi pri projektih za umiritev hitrosti vožnje na avtocestah, mlade nagovarjamo prek našega Facebook profila »Vozimo pametno«…

Slovenske avtoceste so glede na statistične podatke najvarnejše ceste v državi. Sicer pa je za spoštovanje pravil in predpisov v prometu odgovoren vsak posameznik posebej. Zavedamo se, da lahko samo vsi skupaj prispevamo k izboljšanju prometno varnostnih razmer, zato voznike vedno pozivamo k strpni vožnji in doslednemu upoštevanju prometnih predpisov. S tem bomo preprečili marsikatero prometno nesrečo.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri