Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Stopimo skupaj: strpno in zbrano na cesto!
13.11.2015


Tretjo nedeljo v novembru zaznamujemo kot dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Spominjamo se vseh umrlih in poškodovanih v nesrečah v prometu. V družbi DARS vlagamo napore v višanje pretočnosti avtocest in predvsem varnosti njihovih uporabnikov. Ob tem želimo izpostaviti tudi varnost naših sodelavcev, vzdrževalcev avtocest. Ti s svojim delom skrbijo, da so avtoceste varne, pri tem pa je njihova varnost pri delu vsak dan izpostavljena tveganjem. Visoka hitrost in nepazljivost voznikov najbolj ogrožata varnost vzdrževalcev avtocest.

Vožnja po avtocestah in hitrih cestah je sicer, v primerjavi z ostalim cestnim omrežjem, še vedno najbolj varna, saj se na njih, čeprav so najbolj prometne, zgodi najmanj prometnih nesreč. Gledano statistično so avtoceste 4,5-krat varnejše od glavnih cest in 7,3-krat varnejše od regionalnih cest. Na povečanje prometne varnosti sta v zadnjih letih vplivali pospešena zgraditev avtocestnega sistema, kontinuirane aktivnosti družbe DARS d.d. v smislu osveščanja, obveščanja in izobraževanja uporabnikov avtocest, v splošnem pa tudi uvedba vinjetnega načina cestninjenja.

Ker v družbi DARS d.d. menimo, da lahko k izboljšanju prometne varnosti prispevajo tudi sami vozniki, smo v ta namen pripravili nekaj preventivnih vsebin, s katerimi želimo voznike opozoriti na različne napotke in nasvete, ki prispevajo k bolj varni vožnji. Na voljo so na tej povezavi. V preventivnih akcijah za zagotavljanje večje prometne varnosti na avtocestah v družbi DARS d.d. tesno sodelujemo s Policijo, Agencijo RS za varnost cestnega prometa ter ostalimi deležniki s področja prometa.

Vsakodnevno so nevarnosti na naših avtocestah in hitrih cestah, kakor omenjeno, izpostavljeni tudi naši sodelavci vzdrževalci. Ti opravljajo več kot 120 različnih del, podnevi in ponoči, v vseh vremenskih razmerah. Pri tako velikem obsegu raznolikih del in okoliščin obstaja temu primerno mnogo nevarnosti za poškodbe in okvare zdravja. Najhujše in najtežje nevarnosti predstavljajo tveganja, ki jim botrujejo mimo vozeča vozila. Z naraščajočim prometom na avtocestah in hitrih cestah posledično narašča število prometnih nesreč ter ogroženost naših delavcev.

Podatki o naletih vozil na delovišča in delavce družbe DARS d.d. so razvidni iz spodnje tabele:

 
Leto Naleti Poškodovani delavci
2008 10 6
2009 12 /
2010 17 2
2011 26 1 (umrl)
2012 19 3
2013 18 5
2014 28 3
2015 (do 1.11.2015) 15 1Da bi dodatno zaščitili svoje sodelavce, v družbi DARS d.d., ob že uveljavljenih predpisih za zagotavljanje varnosti, na deloviščih nameščamo dodatno signalizacijo in opremo. Sicer pa so poleg ustrezne delovne opreme in signalizacije na delovišču našim sodelavcem na voljo tudi različna svetovanja in izobraževanja za lažje soočanje s posledicami prometnih nesreč. Že nekaj let pa na to temo pripravljamo tudi posvet »Cesta kot delovno okolje«.

Družba DARS d.d. je tudi podpornica projekta postavitve osrednjega obeležja žrtvam prometnih nesreč v Sloveniji, ki je potekal pod okriljem Zavoda varna pot (več na tej povezavi), s katerim tudi sicer aktivno sodelujemo.

 
 Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri