Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Tovornim vozilom določajo varnostno razdaljo v predoru modri led smerniki
1.6.2015


Premajhna varnostna razdalja sodi poleg prehitre vožnje med zelo pogoste vzroke prometnih nesreč. V družbi DARS d.d. smo za pomoč voznikom tovornih vozil, ki morajo v dvopasovnem avtocestnem predoru voziti po voznem pasu in imeti pred seboj zahtevano varnostno razdaljo 100 metrov, v daljših avtocestnih predorih ob robu vozišča namestili posebne led smernike modre barve. Ti voznike tovornih vozil napotujejo na vzdrževanje predpisane varnostne razdalje.
 
                                                                                                        
V predorih na slovenskih avtocestah in hitrih cestah je predpisana varnostna razdalja za tovorna vozila najmanj 100 metrov. Izjema je enocevni slovensko-avstrijski predor Karavanke, v katerem poteka promet dvosmerno, zaradi česar je s prometnim znakom določena minimalna varnostna razdalja za tovorna vozila najmanj 150 metrov. Tovorno vozilo mora predpisano varnostno razdaljo v predoru zagotoviti tako do tovornjaka kot tudi do osebnega vozila, motornega kolesa ali avtobusa pred njim.

Neupoštevanje predpisane varnostne razdalje se kaznuje z globo 300 evrov in tremi kazenskimi točkami.

V DARS d.d. bomo v prihodnjih tednih na posameznih cestninskih postajah ob vstopu v državo voznikom tovornjakov razdelili nekaj 10.000 večjezičnih letakov (pdf), večinoma v vzhodnoevropskih jezikih, s katerimi bomo opozorili na upoštevanje predpisane varnostne razdalje pri vožnji skozi avtocestne predore in namen led smernikov modre barve. Informacijo o modrih smernikih v predorih smo posredovali tudi gospodarski in obrtni zbornici oziroma posameznim avtoprevozniškim združenjem.

Za osebna in vsa druga, netovorna vozila velja tudi v predorih enaka varnostna razdalja kot na odprti trasi avtoceste; to pomeni, da varnostna razdalja v normalnih okoliščinah ne sme biti manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozimo, prevozimo v dveh sekundah (če na primer upoštevamo hitrost 100 km/h, kolikor je recimo v večini avtocestnih predorov, je varnostna razdalja vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa znaša minimalno 72 metrov).

Vožnja na prekratki varnostni razdalji statistično predstavlja enega najbolj pogostih vzrokov prometnih nesreč, posebej pred delovnimi zaporami.

Foto: Led smerniki modre barve so tudi v novozgrajenem predoru Markovec, ki bo predan prometu v petek, 5. junija 2015; promet skozi predor bo stekel predvidoma v poznovečernih urah.
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri