Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

V gradnjo oddanih skoraj 90 odstotkov pomurskega avtocestnega kraka
21.9.2006


Prva danes sklenjena pogodba zaobjema izgradnjo 17,4 kilometre dolgega avtocestnega odseka Beltinci – Lendava, ki bo zgrajen kot štiripasovnica z normalnim prečnim profilom, vmesnim ločilnim pasom ter odstavnimi nišami. Trasa avtoceste, ki v celoti poteka v blagem nasipu, se prične na koncu avtocestnega odseka Vučja vas – Beltinci in zavije proti severu nad Gančane in Hraščico, ki ju zaobide. Nad Hraščico poteka trasa po robu varstvenih pasov črpališča Hraščica, nato pa zavije mimo pokopališča v Hraščici na polje med Turniščem in Gančani, kjer se obrne proti vzhodu pod Turnišče in Farkašovce. V nadaljevanju preko reke Ledave zavije v Črni log, se pri Banuti obrne proti jugu in se naveže na naslednji odsek avtoceste med Lendavo in Pincami.

Na avtocesti bosta izvedena avtocestna priključka Gančani in Turnišče, obojestranski spremljajoči objekt Dolinsko (počivališče s celoletno ponudbo), čelna cestninska postaja Banuta, 10 nadvozov, 3 nadhodi, namenjeni živalim, 9 mostov, 2 ploščata propusta in 9 podhodov, namenjenih dvoživkam. V okviru gradnje navedenega avtocestnega odseka bo izvajalec del izvedel tudi 5 kilometrov deviacij (prestavitev) kategoriziranih cest, skoraj 30 kilometrov deviacij nekategoriziranih cest, regulacijo Črnega potoka v dolžini 400 metrov, regulacijo Radmožanskega kanala dolžine 340 metrov, zadrževalnik Radmožanci, 3 bazene za čiščenje voda, melioracijske jarke v dolžini prek 8 kilometrov, eno inundacijo, prestavitev in zaščito komunalnih vodov, krajinsko ureditev, protihrupno zaščito v skupni dolžini 1,2 kilometra, obojestransko usmerjevalno ograjo za dvoživke v dolžini 1,5 kilometra ter kompletno prometno ureditev avtoceste. Avtocestni odsek Beltinci – Lendava je sicer vključen v predlog operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture v obdobju med leti 2007 in 2013 in s tem predlagan za financiranje iz sredstev kohezijskega sklada Evropske Unije v naslednjem proračunskem obdobju.

Druga danes sklenjena pogodba – pogodba za izgradnjo vodovoda v občini Sv. Jurij ob Ščavnici – zaobjema izgradnjo skupaj 17,4 kilometra vodovoda, v okviru katerega bosta zgrajena vodohrana Brezje in Sovjak, rekonstruiran pa bo vodohran Videm. Poleg navedenega bosta zgrajeni tudi črpališči Terbegovci in Žihlava. Za potrebe izgradnje navedene infrastrukture bo potrebno izvesti približno 29.000 prostorninskih metrov izkopov zemljine, vgraditi pa 500 prostorninskih metrov betona in 67.000 kilogramov armature.

Z danes sklenjenima pogodbama je tako v gradnjo oddanih že skoraj 90 odstotkov pomurskega avtocestnega kraka, ki skupaj meri 82,3 kilometra (z odcepom hitre ceste do Dolge vasi pa 85,3 kilometra). Investicijska vrednost celotnega pomurskega avtocestnega kraka, vključno z odcepom hitre ceste na Dolgo vas, določena z Resolucijo o nacionalnem programu izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji, znaša 175,3 milijarde tolarjev. Pomurski avtocestni krak bo prometu v skladu s sklepi Vlade RS v celoti predan koncem leta 2008.

 
Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri