Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Varno in pretočno v glavno turistično sezono na naših avtocestah
7.7.2016


Ob začetku počitnic se tudi na slovenskih avtocestah začne poletno obdobje povečanega prometa čez našo državo. Če se odpravljate na morje, se oborožite z dobršno mero strpnosti. Tako kot v večini julijskih in avgustovskih koncev tedna je pričakovati, da bo avtoceste zalila reka jeklene pločevine, ki je ob petkih popoldan in še zlasti sobotah dopoldan praviloma usmerjena proti turističnim krajem, ob nedeljah pozno popoldan oziroma proti večeru, ko se počitnikarji vračajo domov, pa v nasprotno smer. V primeru slabega vremena se pogosto zgodi, da turisti zlasti v hrvaški Istri predčasno zaključijo počitnikovanje, zato je v tem primeru lahko promet proti notranjosti Slovenije povečan tudi kak delavnik še zlasti v drugi polovici tedna. 

Že tradicionalno je povečan promet pričakovati v smeri sever - jug, to je od Avstrije proti Hrvaški in obratno. V zadnjem času pa se vse bolj krepi tudi smer vzhod - zahod.

Na obstoječih večjih in dalj časa trajajočih deloviščih z obsežnimi obnovitvenimi deli so delovne zapore organizirane tako, da sta vzpostavljena po dva zožena pasova v vsako smer vožnje. S tem je zagotovljena največja možna pretočnost prometa.

  Rondo Tomačevo

Zato vsem, ki se boste v tem času znašli na naših avtocestah, priporočamo predvsem strpnost, ker vsi tujci ne poznajo slovenskih cest in zato lahko od njih pričakujemo tudi nepredvidena ravnanja. 

Preverite stanje na cestah


Običajen promet je v poletnem času bolj varljiv kot sicer. Še včeraj povsem prazna cesta, se lahko danes duši od gostega prometa, regionalna cesta je skoraj prazna, na avtocesti pa daljše zgostitve. 

Voznikom priporočamo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oziroma postanke. Če je možno, naj se glavnim turističnim smerem izognejo predvsem v petek popoldne, soboto dopoldne ter nedeljo pozno popoldne.

Na Primorskem zgostitve in zastoje pričakujemo na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter od odcepa s hitre ceste v Kopru za smer proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje. Poleg tega je predvsem v soboto pričakovati zastoje pred predorom Karavanke z avstrijske strani, na zahodni ljubljanski obvoznici do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log oziroma Vrhniki ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Sicer pa je ob petkih popoldne tradicionalno zelo obremenjena ljubljanska obvoznica, v petek popoldne ter še zlasti v soboto od zgodnjih dopoldanskih ur pa proti Obali primorska avtocesta, kjer je močno povečan promet v obratni smeri spet pričakovati v nedeljo od popoldneva proti večeru.


“”   Priporočamo vam, da še preden se odpravite na pot pokličete Prometno-informacijski center - PIC, na kratko številko 1970, kjer vam bodo operaterji poskušali dati čim bolj aktualno in celovito informacijo o stanju na cestah. Na kratko lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverite tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44 ali si brezplačno naložite našo mobilno aplikacijo DarsPromet+ oziroma DarsTraffic+, razmere na cestah lahko preverite tudi na spletni strani promet.si, med vožnjo spremljajte prometne informacije tudi prek radijskih postaj.


Številne prometne informacije so na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni.

Vse, kar PIC izve, po najkrajši možni poti posreduje Radiu Slovenija – prvemu programu, Valu 202 in Radiu SI. Zato je zelo koristno, če imate v avtu prižganega predvsem slednjega.

Informacije so v obliki tedenskih prometnih napovedi (objavljene so praviloma ob četrtkih do zgodnjega popoldneva) tudi na uvodni spletni strani www.dars.si

Drugi koristni napotki


Bodite pozorni na prometne konice ob neobičajnem času

Zastoje lahko pričakujete tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Promet je običajno zelo povečan predvsem ob sobotah dopoldne in nedeljah popoldne pa tudi ob sredah. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Avtocestni odseki v upravljanju DARS d.d., kjer ob močno povečanem prometu lahko pričakujemo zastoje:

- avtocesta A4 Maribor–Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas;
- avtocesta A2 Karavanke–Ljubljana, pred predorom Karavanke.

V poletnem času je od vseh avtocest v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato lahko na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu lahko pričakujemo tudi daljše zastoje.

V okviru avtocestnega sistema je v poletnih mesecih najbolj obremenjen mejni prehod Obrežje na avtocesti A2 Novo mesto–Obrežje.

Po podatkih PIC so v turistični sezoni pogosto zastoji tudi na naslednjih glavnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za ceste, navezujejo pa se na avtocestni sistem:

- glavna cesta št. 11 Koper–Šmarje–Dragonja;
- glavna cesta št. 111 Izola–Portorož;
- glavna cesta št. 6 Postojna–Ilirska Bistrica–Jelšane.

Izven avtocestnega križa pa so po podatkih PIC v turistični sezoni najbolj obremenjeni naslednji mejni prehodi: Sečovlje (na cesti Portorož–Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper–Dragonja), Starod (na cesti Kozina–Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane) in Gruškovje (na cesti Ptuj–Gruškovje).

Prometni koledar

Vsebuje predvidene prometne obremenitve na slovenskih avtocestah, ki so narejene na podlagi večletnih dejanskih podatkov o prometnih obremenitvah slovenskih avtocest, zato je lahko dobrodošla pomoč pri načrtovanju poti.

Dostopen je na tej povezavi.

Pomembne stvari imejte vedno pri roki

V avtomobilu imejte zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila … Ne nalagajte prtljage na zadnje police, saj slednja v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike. Nasvete za varen prevoz prtljage si lahko preberete na tej povezavi

Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in naredite kratek sprehod. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, zaprite vsa okna in ga zaklenite. Več o varnem postanku na počivališču si lahko preberete na tej povezavi.

  Postanek na počivališču

V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je vaš avto obremenjen s težko prtljago.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

Spremljajte vremenske napovedi

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.

Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko.

Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

Sicer pa si podrobnejše napotke, kako ravnati na avtocesti v primeru neurja toče, nesreče, okvare vozila in podobno lahko preberete na tej povezavi.

Omejitve tovornega prometa

Splošna omejitev tovornih vozil in skupin vozil v Sloveniji, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, se v letu 2015 za čas turistične sezone začne 27. junija in traja do 6. septembra. V tem obdobju je (brez ustreznega dovoljenja) prepovedana vožnja navedenim vozilom ob sobotah od 8. do 13. ure ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, pri čemer za primorske ceste veljajo strožje omejitve: ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa od 8. do 22. ure.

V primeru nesreče na avtocesti

Poleti je na naših avtocestah tudi več prometnih nesreč kot običajno. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil. Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe…). Več informacij o tem si lahko ogledate na tej povezavi.

Sicer pa imamo na naših spletnih straneh, v rubriki Napotki, opisane nasvete za pravilno ravnanje v različnih primerih; na tej povezavi.

Za konec še nekaj splošnih priporočil:

• Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.
• Imejte v avtu zadostno količino pijače (vode).
• Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih pomagal poiskati alternativno pot.
• Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.
• Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.
• Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.
• Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče.
• Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.
• Bodite posebej pozorni na motoriste.
• Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (npr. Radio SI).


Želimo vam srečno in varno na poti!

Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri