Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Za večjo varnost v predoru Karavanke
11.12.2015


V družbi DARS d.d. posebno pozornost namenjamo varnosti v avtocestnih predorih, tako s posodabljanjem in nadgrajevanjem varnostnih naprav v samih predorih, kakor tudi z drugimi sistemi. Eden od njih je sistem za varnostni pregled tovornih vozil in avtobusov, vzpostavljen na slovenski strani predora Karavanke na avtocesti A2. Njegova funkcija je predvsem v tem, da se pregretim vozilom onemogoči dostop v predor.

Sistem, ki je začel polno delovati v teh dneh, po nekajtedenskem poskusnem obratovanju, temelji na skeniranju vozil s termovizijskimi kamerami, ki zaznajo pregreta vozila (t. i. thermoscanning). V okviru pregleda na karavanški ploščadi, do katerega vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase vodi signalizacija, se prek sistema postopnega spuščanja tovornih vozil in avtobusov preverjajo tudi višina vozil (do 4,4 metra) in oznake za prevoz nevarnih snovi (ADR). 


  O namenu in načinu delovanja sistema smo izdali tudi informativni letak, ki ga delimo predvsem avtoprevoznikom; dostopen je na tej povezavi.


Vsa pregreta ali previsoka vozila oziroma vozila z nevarnim tovorom, ki potrebujejo spremstvo, sistem preusmeri na ustrezno parkirišče, kjer jih talna in vertikalna signalizacija vodi na ustrezno parkirno mesto. Vozila, ki uspešno prestanejo varnostni pregled, so s signalizacijo usmerjena naprej na cestninsko postajo Hrušica, od koder lahko nadaljujejo vožnjo skozi predor.
Podoben varnostni sistem je tudi na avstrijski strani pred vstopom v predor Karavanke.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri