Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Cestninski sistem in ceste
Cenik cestnine
Načini plačevanja cestnine
Vračilo E-medija
Dokumenti s področja cestnine
Cestnina v drugih državah
Cestninski uporabniški center
Portal uporabnikov EM
EETS
 
PROMET
 

Cestnina

 Obvestilo - emisijski razred EEV
Vsa vozila emisijskega razreda EURO EEV so bila do sedaj v cestninskem sistemu uvrščena v kategorijo EURO V. Zaradi zagotavljanja pravilnega zaračunavanja cestnine v skladu z novim cenikom, ki začne veljati s 1.1.2017, in bo ta vozila uvrščal v kategorijo EURO VI, morajo cestninski zavezanci upravljavcu cestninskih cest posredovati seznam vozil z registrskimi številkami, ki jih imajo registrirana za plačilo cestnine in so razreda EEV. Ta vozila bo DARS z uveljavitvijo novega cenika cestnine iz kategorije EURO V prenesel v kategorijo EURO VI. Samo na ta način bo upravljalec cestninskih cest lahko zagotovil zaračunavanje nižje cestnine.

Znižana cestnina bo začela veljati sočasno s spremembo cenika, za naknadno sporočene podatke pa od trenutka, ko jih bo DARS na podlagi prejetega obvestila vnesel v sistem (cestninski zavezanec prejme po opravljeni spremembi na navedeni elektronski naslov avtomatsko povratno sporočilo). Znižane cestnine za nazaj ne bo mogoče uveljavljati.

Obvestilo o tem, da posamezno vozilo, ki so ga že prijavili in je plačevalo cestnino kot EURO 5 ter ima dejansko priznan emisijski razred EURO EEV, lahko podjetja ali posamezniki pošljejo elektronsko na cuc@dars.si, faks: 01 518 8 305 oziroma po redni pošti na naslov DARS d.d., Dunajska 7, 1000 Ljubljana s pripisom »za CUC«.


Uvajanje cestnine na slovenskih avtocestah sega v zgodnja sedemdeseta leta, ko sta bila predana prometu dva avtocestna odseka, in sicer med Vrhniko in Postojno ter med Celjem in Mariborom.

V tem poglavju boste izvedeli vse o cestninjenju avtocest v Sloveniji. Povezave na cestninjenje v drugih državah pa najdete na tej povezavi.

V Sloveniji imamo različne cestninske sisteme in ceste, za katere plačujete cestnino. Več o…

Za vozila do 3,5t se plačuje cestnina z vinjeto. Več o njej izveste tukaj.

Uporabniki vozil nad 3,5t imajo na voljo različne načine plačevanja. Kateri načini so to, si oglejte na tej povezavi.

Preko portala uporabnikov lahko spremljate porabljeno cestnino, naložite dobroimetje in naročite nove ali dodatne elektronske medije.

S klikom na to povezavo si lahko zelo hitro izračunate, koliko boste plačali za uporabo avtocest na svoji poti po Sloveniji.

Za kakršnokoli vprašanje v zvezi s cestninjenjem pa vam je na razpolago Cestninski uporabniški center.
 

  Za dodatno vsebino kliknite na eno izmed spodnjih slik:

        
 
 
 
 
 

 

Prodajamo avstrijske vinjete
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri