Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Investicije in obnove
Upravljanje in vzdrževanje AC in HC
Obnovitvena dela
Objekti na AC in HC
Avtocestne zanimivosti
Prometne obremenitve
Varstvo okolja
EU sofinancira
 

O avtocestah

Dobrodošli v poglavju, kjer boste našli veliko uporabnih informacij o nastajanju avtocestnega sistema v Sloveniji.

  AVTOCESTNI SISTEM V REPUBLIKI SLOVENIJI

Začetek gradnje sega v daljno leto 1970, ko je bil sprejet zakon o "dolgoročnem programu za gradnjo, rekonstrukcijo in vzdrževanje magistralnih in regionalnih cest SR Sloveniji, v obdobju 1971 - 1985" (Republiška skupnost za ceste, 25.4.1973) in se začel graditi prvi avtocestni odsek med Vrhniko in Postojno. Od začetka sprejema Nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji (NPIA) do danes pa smo v Sloveniji zgradili že 528 km avtocest, hitrih cest in drugih javnih cest. Po programu se izvajajo tudi obnovitvena dela in gradnje drugih državnih cest v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo ali občinskih cest v upravljanju občin. 
Več ...

Leta 1994 je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Nacionalni program izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji (NPIA) s katerim je gradnja avtocest v Sloveniji doživela vnovični zagon. Državni zbor je kasneje, v letu 1998, sprejel tudi Spremembe in dopolnitve nacionalnega programa izgradnje avtocest (t.i. rebalans), v letu 2004 pa še Resolucijo o Nacionalnem programu izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji. 
Več ...

V skladu z nacionalnim programom in njegovo resolucijo iz leta 2004 je do leta 2013 predvideno, da bo imela Slovenija več kot 660 kilometrov sodobnih avtocest, hitrih cest in drugih javnih cest. Da dosežemo ta cilj, pospešeno gradimo še nekatere odseke. 
Več ...

Podatki o prometnih obremenitvah posameznih cestnih odsekov služijo kot osnova za analizo prometnih gibanj. Štetja prometa se na slovenskem cestnem omrežju opravljajo že od leta 1954. Štetje prometa na državnih cestah izvaja Ministrstvo za promet, Direkcija RS za infrastrukturo. 
Več ...
 

Kohezijski sklad EU 


INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri