Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

 

Direktiva o interoperabilnosti elektronskih sistemov ter lažji čezmejni izmenjavi informacij o neplačilu cestnine v Uniji 2019/520 določa potrebne pogoje za zagotovitev navedene interoperabilnosti, ki jo je potrebno doseči z vzpostavitvijo evropskega elektronskega cestninjenja (EETS – European Electronic Toll Service). Ta storitev, ki dopolnjuje nacionalno elektronsko cestninjenje držav članic, zagotavlja interoperabilnost po vsej Skupnosti za uporabnike elektronskih cestninskih sistemov, ki so jih države članice uvedle, in za tiste, ki bodo v prihodnosti uvedene v okviru te Direktive.

Uvedba EETS je nadalje podrobneje opredeljena z Delegirano Uredbo Komisije (EU) 2020/203 in z Izvedbeno Uredbo Komisije (EU) 2020/204, z dne 28. 11. 2019. Izvedbena Uredba Komisije (EU) 2020/204 v 3. členu določa minimalne zahteve Izjave o območju storitev evropskega elektronskega cestninjenja ter najmanj elemente iz Priloge II k tej Izvedbeni Uredbi.

DARS d.d. ima na podlagi koncesijske pogodbe za upravljanje in vzdrževanje avtocest v Republiki Sloveniji, sklenjeno z Republiko Slovenijo, dne 29. 4. 2004, status izvajalca cestninjenja, kot ga opredeljuje Direktiva. Novi cestninski sistem DarsGo za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, ki je pričel z delovanjem 1. 4. 2018, je tehnološko skladen z zahtevami Direktive. Podatki o cestninskem sistemu, ki ga upravlja in vzdržuje DARS d.d., kot tudi pogoji za vključitev ponudnikov EETS, so objavljeni v Izjavi o območju EETS DARS.