Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Direktiva Evropskega parlamenta in sveta št. 2004/52/ES z dne 29. aprila 2004 o interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov v Skupnosti določa potrebne pogoje za zagotovitev navedene interoperabilnosti, ki jo je potrebno doseči z vzpostavitvijo evropskega elektronskega cestninjenja (EETS – European Electronic Toll Service). Ta storitev, ki dopolnjuje nacionalno elektronsko cestninjenje držav članic, zagotavlja interoperabilnost po vsej Skupnosti za uporabnike elektronskih cestninskih sistemov, ki so jih države članice uvedle, in za tiste, ki bodo v prihodnosti uvedeni v okviru te direktive.

Uvedba EETS je nadalje podrobneje opredeljena z Odločbo Komisije št. 2009/750/ES z dne 6. oktobra 2009 o opredelitvi evropskega elektronskega cestninjenja in zadevnih tehničnih elementih. Ta odločba v 5. členu določa, da vsak izvajalec cestninjenja pripravi in hrani izjavo o območjih EETS, v kateri določi splošne pogoje o dostopu na njegova območja cestninjenja za ponudnike storitev EETS, ob upoštevanju izhodiščnih pogojev, določenih z Direktivo 2004/52/ES in Odločbo 2009/750/ES.

DARS d.d. ima na podlagi Koncesijske pogodbe za upravljanje in vzdrževanje avtocest v Republiki Sloveniji, sklenjeni z Republiko Slovenijo dne 29.4.2004, status izvajalca cestninjenja kot ga opredeljujeta Direktiva 2004/52/ES in Odločba 2009/750/ES. Novi cestninski sistem DarsGo za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, ki začenja z delovanjem 1.4.2018, je tehnološko skladen z zahtevami direktive in odločbe. Podatki o cestninskem sistemu, ki ga upravlja in vzdržuje DARS d.d. kot tudi pogoji za vključitev ponudnikov EETS storitev so objavljeni v Izjavi o območju EETS za DARS.