Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Izognite se predvidenim poletnim zastojem na koncu podravske avtoceste
16.6.2017


Zaradi zapore ptujskega mostu čez Dravo in poostrenega mejnega nadzora, ki je posledica evropske uredbe, so letos pričakovani zastoji na podravski avtocesti A4 v smeri proti Hrvaški. To še zlasti velja za odsek med Draženci in Gruškovjem, kjer poteka izgradnja 13-kilometrskega avtocestnega odseka.


Vsakoletne izkušnje kažejo, da je med junijem in septembrom na odseku med Mariborom in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje izredno povečan promet, z vrhuncem v juliju in avgustu. Že nekaj let so prometno izredno obremenjene zlasti sobote v juliju in avgustu, ko se ponavljajo večkilometrski zastoji. Ob zastojih je mogoče pričakovati tudi nesreče, ki lahko povzročijo nekajurne zaustavitve prometa.

V Darsu bomo v zvezi s tem tudi letos skupaj z deležniki (Direkcija za infrastrukturo, policija, okoliške občine) realizirali ukrepe za večanje pretočnosti. Poleg obveščanja uporabnikov s signalizacijo ter z objavami v medijih in na družbenih omrežjih bomo tudi tokrat namenili pozornost mednarodnemu upravljanju prometa.


Nekateri ukrepi, ki se izvajajo v letošnji turistični sezoni:
  • S predstavniki avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag smo se dogovorili, da elektronski portali na območju Gradca (v smeri proti Sloveniji) prikazujejo prometne vsebine, ki opozarjajo na zastoje na odseku med Slivnico in Draženci.
  • Za potrebe informiranja mednarodne javnosti smo izdelali in natisnili več tisoč informativnih letakov v angleščini in nemščini, na katerih so označene alternativne poti v smeri hrvaškega primorja v primeru zastojev na avtocesti A4 med Slivnico in Draženci oziroma na avtocesti A1. Med drugim bomo letake razdeljevali na prodajnih mestih vinjet iz smeri Gradca proti Šentilju ter na Šentilju, iste informacije pa bomo objavljali tudi na spletu.
  • Prometno-informacijski center bo o pričakovanih zastojih obvestil AMZS in druge organizacije, kot so nemški ADAC, hrvaški HAC in tuja veleposlaništva.
Zgoraj so našteti le trije od množice ukrepov za omilitev zastojev na trasi Šentilj–Gruškovje. Posamezne ukrepe na državnih cestah izvaja tudi Direkcija RS za infrastrukturo, aktivno sodeluje tudi policija.


Uporabnike prosimo, da upoštevajo prometno signalizacijo in se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah. Po potrebi naj izberejo alternativno pot, po kateri bodo svoj cilj dosegli najhitreje.

Voznikom priporočamo, da predhodno preverijo stanje na prehodih ter uporabijo manj obremenjene. Zadnji podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih so dosegljivi tudi na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra. Zemljevid mejnih prehodov na zunanji schengenski meji si lahko ogledate tu.


Uporabnikom svetujemo, da pred začetkom potovanja preverijo stanje in razmere na cestah. Pred odhodom na pot naj preverijo brezhibnost vozila, količino goriva v rezervoarju, pri sebi naj imajo zadostno količino pijače (voda).

Priporočeni viri informacij:
Gradnja skupno 13 kilometrov dolgega odseka avtoceste med Draženci in Gruškovjem, ki jo iz Kohezijskega sklada sofinancira Evropska unija, poteka skladno s pogodbeno časovnico. Odsek bomo v celoti predali prometu predvidoma proti koncu leta 2018. Potek del si lahko ogledate tu.

Septembra 2016 je promet stekel po prvih treh kilometrih novozgrajene polovice avtoceste (od razcepa Draženci v smeri Gruškovja), sredi decembra 2016 pa je bil prometu predan še preostali del do Podlehnika. To pomeni, da promet sedaj poteka po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno, torej po enem pasu v vsako smer v razdalji nekaj več kot sedem kilometrov, ob omejeni hitrosti vožnje (gradbiščni promet) 50 km/h. Promet bo tako urejen tudi v letošnji turistični sezoni.


Zahvaljujemo se vam za razumevanje.Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri