Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Mnenja domačih in tujih uporabnikov glede zastojev deljena
22.12.2016


Raziskava o zadovoljstvu uporabnikov slovenskih avtocest, ki je bila opravljena letos spomladi, je med drugim pokazala, da so mnenja o tem, koliko časa vozniki v zastojih zaradi del izgubijo na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v primerjavi z drugimi državami, deljena. Tuji vozniki tovornih vozil se v največji meri strinjajo, da vozniki na slovenskih avtocestah v primerjavi s tujino izgubijo manj časa, domači vozniki osebnih vozil pa menijo, da vozniki v Sloveniji v zastojih izgubijo več časa kot v tujini.

Da zaradi del na slovenskih avtocestah v zastojih izgubijo več časa kot v drugih državah, je bilo prepričanih 64 odstotkov domačih voznikov osebnih vozil, medtem ko je bilo med tujimi vozniki osebnih vozil istega mnenja zgolj 12 odstotkov anketirancev.

Med domačimi vozniki tovornih vozil jih 37 odstotkov meni, da na slovenskih avtocestah zaradi zastojev izgubijo več časa kot v drugih državah, medtem ko med tujimi vozniki tovornih vozil tako meni zgolj devet odstotkov.

Klikni na sliko za povečavo
 
Tuji vozniki osebnih vozil so kot najbolj problematično ravnanje voznikov na slovenskih avtocestah navedli prehitro vožnjo (40 odstotkov anketirancev), sledita telefoniranje med vožnjo (37 odstotkov anketirancev) in premajhna varnostna razdalja (37 odstotkov anketirancev). Domačim voznikom osebnih vozil se zdijo najbolj problematični vožnja v napačno smer (66 odstotkov anketirancev), objestna vožnja (63 odstotkov anketirancev)in vožnja pod vplivom alkohola (53 odstotkov anketirancev).

Ena od kategorij dejavnikov zadovoljstva, ki jih merimo, so tudi počivališča (parkiranje na počivališčih, čistoča/urejenost počivališč, št. bencinskih servisov, št. restavracij/bifejev, sanitarije na počivališčih in varnost na počivališčih). Kot je pokazala zadnja raziskava, so tuji vozniki tovornih vozil zadovoljstvo z našimi avtocestnimi počivališči ocenili z oceno 3,94 (na lestvici od 1 do 5), domači vozniki tovornih vozil pa s 3,55. Tuji vozniki osebnih vozil so počivališča ocenili s 4,23, domači pa s 3,66.

V družbi DARS d. d., ki upravlja 610 kilometrov avtocest in hitrih cest, 163 kilometrov avtocestnih priključkov in razcepov ter 27 kilometrov počivališč, vsako leto izvajamo raziskavo o zadovoljstvu domačih in tujih uporabnikov slovenskih avtocest. Raziskavo opravljamo prek spleta in na terenu, na počivališčih, v letošnji raziskavi je bilo anketiranih 1550 voznic in voznikov (43 odstotkov domačih in 57 odstotkov tujih), ki vsaj nekajkrat mesečno uporabljajo naše avtoceste.


Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri