Piškotki
Naše spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska. Z izbiro opcije »Nadaljuj« ali nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Tukaj si lahko preberete o politiki piškotkov in jih tudi izklopite.
 
Sporočila za javnost
Logotip DARS
Dizajn DarsGo
Fotogalerija
Videogalerija
Publikacije DARS
Informativne kampanje
Slovar cestnih izrazov
 

Zaključki strokovnega posveta Cesta kot delovno okolje 2014
20.6.2014


Strokovni posvet Cesta kot delovno okolje 2014 je potekal v četrtek, 29. maja 2014, na Policijski akademiji v Tacnu. Udeležilo se ga je 112 udeležencev iz DARS d.d., policije, gasilske zveze in drugih institucij. Vsebina posveta je bila usmerjena v pomanjkljivo pozornost voznikov na cesti, zaradi česar prihaja do prometnih nesreč in večjih tveganj na področju varnosti in zdravja pri delu delavcev, ki opravljajo svoje delo na cesti. O izkušnjah in tveganjih pri delu na cesti so tako poleg vzdrževalcev avtocest in cestninskih nadzornikov družbe DARS d.d. ter policije govorili še predstavniki AMZS, gasilcev in reševalcev.

Predstavitve s posveta si lahko ogledate v nadaljevanju na spodnjih povezavah:
Primere nevarnosti, ki pretijo delavcem med delovnim časom, pa si lahko ogledate tudi v filmu na tej povezavi: (http://www.youtube.com/watch?v=WovmVnj0ryE&list=PL11F7D7986234036B) .

Letošnji strokovni posvet je potekal pod geslom »Skupaj za varnost«, saj nespoštovanje prometne signalizacije in predpisov ter slaba pozornost voznikov med vožnjo ogrožajo varnost delavcev na cesti ter učinkovitost njihovega dela ob intervencijah, v katerih rešujejo življenja. Kaj vse vozniki počnejo med vožnjo, kako vpliva uporaba mobilnega telefona na zbranost in varnost voznika ter problematiko vožnje po napačni strani avtoceste, so predstavili osnovnošolci iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline. Ugotovitve njihovih raziskovalnih nalog terjajo ukrepanje, zato so udeleženci posveta pozvali vse voznike k večji osredotočenosti med vožnjo na dogajanje na cesti in opustitev aktivnosti, ki zmanjšujejo njihovo pozornost na promet ter ogrožajo njihovo varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu. Samo s skupnim prizadevanjem voznikov in pristojnih služb za varnost na cestah se lahko doseže višja raven varnosti pri delu delavcev na cesti in vseh udeležencev v prometu.

Predstavitve osnovnošolcev si lahko ogledate na tej povezavi:
UGOTOVITVE IN ZAKLJUČKI:
 • Sodoben in dinamičen način življenja (podvržen stresu) ter tehnološki razvoj vplivajo na obnašanje voznikov med vožnjo - zmanjšujeta njihovo pozornost na dogajanje na cesti ter povečujeta tveganje za nesrečo. Voznike pozivamo k preudarni in na promet osredotočeni vožnji.
 • Ker vozniki ob prometnih nesrečah na avtocestah pravilno ne oblikujejo poti za dostop intervencijskih vozil, se ta za ukrepanje in reševanje (vzdrževalci avtocest, policisti, gasilci, reševalci, odvoz vozil) težko prebijajo do kraja nesreč in izgubljajo dragoceni čas za pomoč ponesrečenim - (http://www.youtube.com/watch?v=ihkVBBThAnE). Voznike pozivamo, da ob zastoju na avtocesti zaradi nesreče oblikujejo prosto pot za intervencijska vozila ter v tem položaju ostanejo dokler promet znova ne steče. (zloženka REŠI ŽIVLJENJE)
 • Število naletov vozil na delovišča na avtocesti se je v letu 2013 glede na leto 2012 zmanjšalo, vendar pa je vsaka številka v tej statistiki žalostna in nepotrebna (primeri naletov na vozila delavcev DARS d.d.). DARS d.d. si bo še naprej prizadeval za večjo varnost delavcev pri delu na cesti z izobraževanjem vseh, ki k temu prispevajo ter drugimi aktivnostmi izboljšanja prometne varnosti in kulture.
 • DARS d.d. kot upravljavec avtocest vsako leto beleži nesreče, ki se zgodijo zaradi naleta vozil na stoječa vozila na odstavnem pasu. Z namenom zmanjšanja števila teh nesreč in večje varnosti uporabnikov avtocest DARS d.d. pristopa k novi akciji (zloženka NISTE VARNI - na odstavnem pasu avtoceste), s katero opozarja voznike – uporabnike avtocest, da ob zaustavitvi na odstavnem pasu avtoceste niso varni.
 • Pogosto so povzročitelji prometnih nesreč na odstavnem pasu avtoceste vozniki tovornih vozil, ki vozijo utrujeni in v slabem psihofizičnem stanju ter s tehnično pomanjkljivimi vozili (povezava do referata: Pogoji dela poklicnih voznikov in njihov vpliv na prometno varnost - ZSSS). Cesta je delovno okolje tudi za poklicne voznike, zato je to izziv za prihodnje delovanje, v katerem bo v smeri večje prometne varnosti in obenem varnosti in zdravja delavcev pri delu nujno potrebno posvetiti več pozornosti tudi temu področju.
SMERNICE ZA NADALJNJE AKTIVNOSTI:
 • Več je potrebno storiti za boljšo ozaveščenost voznikov, ki se premalo zavedajo pomena postavljene prometne signalizacije. S tem namenom moramo vsi, ki lahko vplivamo na prometno politiko države, skupaj izvajati aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti in varnosti vzdrževalcev ter drugih delavcev pri delu na cesti.
 • Za učinkovito delovanje pristojnih služb pri obravnavi prometnih nesreč je potrebno zagotoviti usklajenost pri delovanju, ki omogoča strokovno izvedbo nalog, prav tako pa pozitivno vpliva na varnost postopkov in posameznih delovnih procesov.
 • V skrbi za večjo varnost zaposlenih na cesti in prometno varnost je potrebno več pozornosti usmeriti k voznikom tovornih vozil ter izvajati aktivnosti za zmanjšanje vzrokov prometnih nesreč, v katere so vse pogosteje vključeni ti vozniki (psihofizične obremenitve poklicnih voznikov, namerne kršitve pravil vožnje, uporaba mobilnikov/računalnikov med vožnjo, nepravilno naložen tovor, neupoštevanje pravil varnostne razdalje med profesionalnimi vozniki tovornjakov, itd.).
 • Strokovna srečanja osvetlijo področja tveganj za varnost in zdravje za zaposlene, zato se predlaga smiselno nadaljevanje takšnih posvetov in izobraževanj tudi za druga delovna področja, povezana z varnostjo na cesti (centri za upravljanje in nadzor prometa, gasilci, reševalci…).
 • Potrebno je nadaljevati s osveščanjem in opozarjanjem na pomembnost vzdrževanja zdravja zaposlenih tako zaradi učinkovitosti v službi kot same kakovosti življenja, ki temelji na lastnem (osebnem) investiranju in investiranju delodajalca, na podlagi analiziranja delovnih procesov ter ugotovitev z usposabljanj in strokovnih posvetov.
 • Za strokovno in učinkovito delo oziroma usposobljenost zaposlenih sta ključna izobraževanje in dodatna usposabljanja, ki omogočajo pridobitev novih znanj in kompetenc.

DARS d.d. s socialnimi partnerji
Sindikat policistov Slovenije – SPS
AMZS d.d.

Nazaj    Vse novice
PROMET
 
INFO
Če nam želite sporočiti vaše mnenje ali zastaviti vprašanje, vas prosimo, da to storite preko spodnjega obrazca. Vprašanje bomo posredovali pristojnim službam. Potrudili se bomo, da vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Spodaj vpišite vaše podatke:
* Ime in priimek:
Naslov:
Poštna št.:
Mesto:
* E-naslov:
Telefon:
* Zadeva:
* Prostor za sporočilo:
Priponka:
Dovoljena velikost datoteke je 10Mb.
Podatki, ki so označeni z *, so obvezni.
Prepiši kodo:
Pošlji
Zapri