Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Stekel promet tudi po zadnjem delu avtoceste med Mariborom in Koprom, prek Trojan

13.08.2005
Po včerajšnji slavnostni predaji prometu zadnjega odseka avtoceste A1 Maribor - Koper, prek Trojan, je danes zjutraj ob 8.30 uri stekel promet po tem odseku najprej iz smeri Maribora proti Ljubljani, v obratni smeri, iz Ljubljane proti Mariboru, pa ob 11. uri. Še do večernih ur bo zaradi varnega zapiranja začasnega priključka Blagovica promet v tem območju nekoliko oviran. Po tem, ko je bil na novo štiripasovnico preusmerjen promet tudi iz smeri Ljubljane, so izvajalci gradbenih del začeli z zapiranjem dosedanjega začasnega navezovanja avtoceste na dvopasovnico v Blagovici. Tam bodo izvajalci gradbenih del predvidoma do 5. septembra 2005 dokončali priključek Blagovica - vzhod, na katerem bodo zgradili tudi cestninsko postajo, na kateri se bo cestninila razdalja od Blagovice do Trojan.

Avtocestni odsek Trojane - Blagovica, dolžine 8,2 km, je finančno in gradbeno-tehnično najzahtevnejši odsek na slovenskem avtocestnem sistemu. Samo tretjina dolžine odseka poteka po trasi, pa še ta je podprta s podpornimi ali opornimi stenami. Preostali dve tretjini trase avtoceste potekata po premostitvenih objektih (viaduktih, mostovih, prepustih) in predorih. Najdaljši predor na tem odseku in hkrati najdaljši slovenski dvocevni predor je Trojane (2.931 m oz. 2.840 m).

Zaradi podaljšanja prevozne razdalje se bo spremenila tudi višina cestnine, ki jo na čelni cestninski postaji Kompolje plačajo uporabniki avtoceste Trojane - Ljubljane - namesto dosedanjih 260 tolarjev bo cestnina za osebna vozila (prvi cestninski razred) znašala 360 tolarjev, na celotni avtocesti od Maribora do Kopra pa 2.330 tolarjev. Hkrati bo začela z obratovanjem tudi cestninska postaja na priključku Blagovica zahod, kjer se bo cestninila smer iz Trojan proti Blagovici, za kar bo znašala cestnina za osebna vozila 100 tolarjev.
Nazaj