Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dan odprtih vrat in preventivna akcija »Varno skozi predore« (petek, 12. avgusta 2005)

04.08.2005
Namen prireditve »Varno skozi predore« je omogočiti strokovno voden ogled novozgrajenega avtocestnega odseka in prikaz/predstavitev pravilnega ravnanja voznikov čim širšemu krogu obiskovalcev, da bi bila uporaba tega in drugih avtocestnih odsekov čim bolj varna. S pospešeno izgradnjo avtocestnega omrežja, zlasti nekaterih odsekov, ki bodo z vidika varnosti še posebej zahtevni (daljši predori, premostitveni objekti), bo izjemno pomembno, da so vozniki seznanjeni in usposobljeni za ravnanje ob morebitnih trkih ali drugih izjemnih dogodkih. Ob morebitnih množičnih trkih, požarih ali drugih izjemnih in nezaželenih dogodkih v predorih pa odločajo minute.
Po predaji prometu avtocestnega odseka prek Trojan, bo Slovenija med prvimi petimi evropskimi državami po gostoti predorov glede na dolžino avtocest. Vožnja skozi predore je popolnoma drugačna od vožnje po odprti trasi in zahteva od voznika še posebej pazljivo vožnjo in poznavanje posebnosti, značilnosti in pasti vožnje skozi predore. Vsi novejši avtocestni predori so sicer opremljeni z najsodobnejšo elektro-strojno opremo in tehniko, video kamerami, avtomatskimi detektorji/javljalci povečane koncentracije izpušnih plinov, zastojev, nišami za klic v sili, prečniki (povezavami med predorskima cevema) ipd., v primeru kakršnihkoli nepredvidenih dogodkov v predorih pa je za uspešno reševanje ljudi vseeno najbolj bistvena pravilna in pravočasna reakcija voznika. Zato je smiselno vložiti vse potrebne napore v to, da se uporabnikom avtocest predstavijo značilnosti in posebnosti varne vožnje skozi predore, ki lahko rešijo človeška življenja in zmanjšajo negativne učinke morebitnih nesreč, ki bi se lahko v predorih zgodile.
Upoštevaje prometne predpise, bodo vozniki najdaljši slovenski avtocestni dvocevni predor, Trojane, prevozili v manj kot dveh minutah, koliko časa pa je potrebno za reševanje iz predora? Na prireditvi želimo uporabnikom pojasniti in pokazati opremljenost predora Trojane in posledično vseh novih avtocestnih predorov, s hojo skozi del predora Trojane pa pokazati na njegovo dolžino – čas reševanja iz predora s peš hojo in s tem na pomembnost pravilnega ravnanja voznikov pri vožnji skozi predore.
Za obiskovalce pripravljamo ogled preventivnega filma o vožnji skozi predore, strokovno voden ogled predora in naprav v predoru, poleg tega pa bodo obiskovalci deležni tudi nasvetov za varno uporabo avtocest in prikaza specialnega vozila za reševanje v predorih. Na zahodnem portalu predora bo mogoč preizkus naprav za merjenje reakcijskega časa voznika ter prikaz naletne teže ob trku. Ogledi se zaključijo na izhodiščih, kjer obiskovalci parkirajo. Obiski – izključno z avtobusi – bodo organizirani, obiskovalce pa bomo na celodnevno prireditev povabili tudi z radijskim oglaševanjem.
Med 11. in 12. uro bo avtocesto Trojane - Blagovica najprej preizkusilo 230 rolarjev. Dogodek skupaj organizirajo Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, Radio Slovenija Val 202, Radio Maribor in Radio Koper ter rolarski klub Nightskate. Prijave za rolanje zbira izključno Val 202 (www.rtvslo.si/val202).
Nazaj