Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS bo izdal drugo serijo obveznic

05.04.2005
Obveznice DARS, ki bodo odplačane iz koncesijske dajatve, bodo izdane za dobo 20 let in s 4,5-odstotno kuponsko letno obrestno mero. Prva prodaja obveznic bo v skladu z zakonom o trgu vrednostnih papirjev izvedena po postopku nejavne ponudbe, DARS pa je za storitve svetovanja pri organizaciji izdaje obveznic sklenil pogodbo z Novo Ljubljansko banko. Po pridobitvi dovoljenja Agencije za trg vrednostnih papirjev za organizirano trgovanje, predvidoma sredi leta, bodo obveznice uvrščene na organizirani trg vrednostnih papirjev.

To bo druga izdaja obveznic DARS, potem ko je družba julija 2004 v skladu s strategijo financiranja gradnje avtocest, hitrih in drugih cest iz nacionalnega programa izgradnje avtocest izdala prvo emisijo obveznic v nominalni vrednosti 13,43 milijarde tolarjev.

Kot je povedal Boštjan Kovač, izvršni direktor za finančni inženiring DARS, je na podlagi izkušenj iz prve izdaje pričakovati, da bo tudi za drugo izdajo obveznic DARS veliko zanimanje investitorjev, zlasti bank, zavarovalnic, vzajemnih skladov in pokojninskih družb.

DARS bo predvidoma v drugi polovici letošnjega leta za financiranje izgradnje avtocestnih odsekov izdal še eno, tretjo serijo obveznic, in sicer v okvirnem znesku 11,4 milijarde tolarjev.

S kupnino iz druge izdaje obveznic v znesku 14,8 milijarde tolarjev bo DARS financiral tri avtocestne odseke, od katerih sta dva že v gradnji; to sta konec gorenjskega avtocestnega kraka Šentvid – Koseze ter dolenjski avtocestni odsek mimo Novega mesta Hrastje – Lešnica.
Nazaj