Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Sklenjeni pogodbi za izgradnjo avtocestnega odseka Šentvid – Koseze in premostitvenih objektov na avtocestnem odseku Slivnica - Pesnica

16.02.2005

Avtocestni odsek Šentvid – Koseze bodo gradili SCT Ljubljana s partnerji - Primorje Ajdovščina, Cestno podjetje Ljubljana in SGP Kraški zidar Sežana za pogodbeno vrednost 10,95 milijarde tolarjev in pogodbeni rok 14 mesecev od uvedbe izvajalcev v delo. Dela obsegajo izgradnjo trase avtoceste in enajstih objektov (prepust, 5 nadvozov, nadhod, 2 mosta, podporni zid in kineta/kanal) na njej. S to pogodbo so tako oddana vsa večja gradbena dela na avtocestnem odseku Šentvid – Koseze, dolžine 5,5 km.

Avtocestni odsek Šentvid – Koseze bo povezal gorenjski avtocestni krak z ljubljanskim cestnim obročem in ga tako navezal na slovenski avtocestni sistem. Z njegovo izgradnjo in predvideno predajo prometu v letu 2006 bo daljinski promet z gorenjskega avtocestnega kraka preusmerjen iz sedanje Celovške ceste na ljubljanski cestni obroč. Tako bo Celovška cesta v Ljubljani, ki je danes ena najbolj obremenjenih državnih cest v državi, saj znaša povprečni letni dnevni promet 60.000 vozil dnevno, razbremenjena.

Premostitvene objekte – viadukt Dragučova, železniški in cestni nadvoz na 6,3 km dolgem avtocestnem odseku Pesnica – Zrkovska cesta pa bosta gradila SCT Ljubljana in Prevent gradnje NGR Hoče, ki sta na mednarodnem javnem razpisu nastopila združena po sporazumu o enotnem nastopu. Vrednost pogodbeno oddanih del je 2,82 milijarde tolarjev, rok za dokončanje del pa je 20 mesecev od uvedbe izvajalcev v delo, pri čemer mora biti polovica viadukta usposobljena za gradbiščni promet v enem letu.

Pododsek Pesnica - Zrkovska ceste je sestavni del avtocestnega odseka Slivnica – Pesnica, t.i. »vzhodne avtoceste Maribora«. Sama izgradnja odseka je razdeljena na tri etape, in sicer: Pesnica - Zrkovska cesta (dolžina 6,3 km), Zrkovska cesta - Ptujska cesta (dolžina 3,9 km) in 4,1 km dolg odsek Ptujska cesta (Maribor vzhod) - Slivnica, ki je bil zgrajen in predan prometu v letu 2000.

Nazaj