Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Začasno prekinjena gradnja dodatne cestninske postaje Lukovica

25.03.2004
DARS je pristopil k gradnji enostavnega objekta - dodatne cestninske postaje (CP) Lukovica kot dela opreme avtoceste, ki je gospodarska javna infrastruktura in je neposredno namenjena izvajanju javne gospodarske službe, na podlagi veljavnih predpisov in v skladu s sklepi Državnega zbora RS in Vlade RS.

Odločba pristojnega domžalskega inšpektorja za okolje, prostor in energijo je po mnenju DARS, d.d. pravno napačna. Pristojni domžalski inšpektor za okolje, prostor in energijo ni pravilno uporabil materialnega prava, ker ni upošteval vseh določb zakona o graditvi objektov (ZGO-1), prav tako pa ni upošteval dejstva, da je Ministrstvo za okolje, prostor in energijo (MOPE) s pravnomočnim sklepom na podlagi 196. člena ZGO-1 ustavilo postopek za izdajo odločbe o priglasitvi del za CP Lukovica. Postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja oz. za pridobitev odločbe o priglasitvi del, ki so bili začeti pred uveljavitvijo ZGO-1 in ki se nanašajo na enostavne objekte, se kot nepotrebni ustavijo. Ker je MOPE v tej zadevi torej že odločilo, da priglasitev del oz. tudi gradbeno dovoljenje ni potrebno, je odločitev inšpektorja napačna.

DARS bo vložil pritožbo in pričakuje pravilno odločitev inštančnega organa. Glede na dejstvo, da pritožba ne zadrži izvršitve, bo DARS napačno odločbo pristojnega domžalskega inšpektorja za okolje, prostor in energijo spoštoval in izvajalcu naročil, da začasno ustavi dela in zavaruje gradbišče. Za rušitev CP Lukovica je določen dvo-mesečni rok in DARS pričakuje, da bo drugo stopenjski organ pred tem rokom sprejel pravilno odločitev. V kolikor bo odločitev odložena, bo DARS v izogib nastanka škode predlagal odložitev rušitve že zgrajenih elementov enostavnega objekta (CP Lukovica) do pravnomočnosti odločitve o tej zadevi. Odločba bo pravnomočna, ko zoper njo ne bo mogoče uporabiti rednega pravnega sredstva.
Nazaj