Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prodaja DARS kartic tudi na cestninskih postajah

20.11.2003
DARS kartica je bila uvedena meseca julija letos. Do konca meseca oktobra je bilo prodanih 1.100 DARS kartic, z njimi pa so uporabniki avtocest več kot 20.600 – krat plačali cestnino in več kot 1.100 – krat dodatno vplačali dobroimetje.

V prodaji so DARS kartice z vnaprej naloženim dobroimetjem v višini najmanj pet tisoč tolarjev, s katerim uporabniki plačujejo cestnino. Po porabi vnaprej vpisanega dobroimetja je le-to možno ponovno vplačati na katerikoli cestninski postaji v poljubni višini. V obdobju poskusnega obratovanja DARS kartice so dodatna vplačila dobroimetja sicer brez popustov, po koncu poskusnega obratovanja DARS kartice pa bodo predvidoma izenačeni popusti pri vplačilu dobroimetja na DARS kartici s popusti pri vplačilu dobroimetja na elektronski tablici sistema ABC, za kar pa je potrebna tudi sprememba uredbe o cestnini.

Sistem plačevanja cestnine z DARS kartico je predplačniški, podobno kot sistem ABC. DARS kartica omogoča brezgotovinsko plačevanje cestnine ter enostavnejše, priročnejše, predvsem pa hitrejše plačevanje le-te za katerikoli cestninski razred, saj je prenosljiva iz enega v drugo vozilo, ne glede na to v kateri cestninski razred sodi vozilo.

Uporaba DARS kartice je preprosta: z vozilom se pripeljete do kabine in kartico približate bralno-pisalni napravi, nameščeni na cestninski kabini. Pobiralec cestnine določi cestninski razred, ustrezen znesek cestnine se odšteje od dobroimetja na DARS kartici, zapornica pa se odpre.


Nazaj