Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prebita tudi desna cev predora Dekani

10.11.2003
Pogodbo za izgradnjo dvocevnega avtocestnega predora Dekani, v vrednosti 15,95 milijarde tolarjev, je DARS s podjetjem SCT sklenil avgusta 2002. Pri gradnji predora sta kot podizvajalca sodelovala še Primorje d.d. in NGR d.d.. Prvi odstrel kalote predora Dekani je bil z zahodne strani (iz smeri Kopra) izveden 13. novembra, z vzhodne strani pa 15. decembra 2002. Predor poteka skozi hribino, sestavljeno iz laporja s peščenjakom, ki je izvajalcem del omogočal povprečno napredovanje 7 metrov na dan. Gradnja je potekala nemoteno, v skladu s pričakovanji in brez nepredvidenih geoloških ali geomehanskih težav.

Izvajalec v predoru Dekani trenutno izvaja naslednja dela: izkop stopnice, izkop in izvedba temeljev ter talnega oboka, postavitev odvodnega sistema in izvedba hidroizolacije predora ter betoniranje notranjega oboka. Za dokončanje predora Dekani mora izvajalec zgraditi še kanalizacijo, zgornji ustroj in betonsko vozišče ter pogonski centrali. Po končanih gradbenih delih bo v predor vgrajena še strojna in elektro oprema.

Dela na celotnem avtocestnem odseku Klanec – Ankaran potekajo intenzivno, tako da bi bilo možno odsek predati prometu konec leta 2004, čeprav se pogodbeni roki iztečejo spomladi 2005. 

 

Nazaj