Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS kartico je možno kupiti tudi v obdobju poskusnega obratovanja

02.07.2003

Zaradi izjemnega zanimanja za uporabo DARS kartice tudi v obdobju njenega poskusnega obratovanja, lahko zainteresirani uporabniki avtocest kupijo DARS kartico na sedežu Podjetja za vzdrževanje avtocest (PVAC) v Ljubljani, Grič 54 - izvoz Brdo z zahodne ljubljanske obvoznice. V kratkem bo DARS kartica naprodaj tudi na bencinskih servisih ob avtocestah in drugih prodajnih mestih, ki bodo objavljena v medijih in spletni strani.

Cena DARS kartice je 5.000 SIT, na njej je prav toliko dobroimetja za plačilo cestnine. Po porabi tega vnaprej vpisanega dobroimetja je le-to možno znova vplačati (dokupiti in vpisati na kartico) na katerikoli cestninski postaji, vendar do konca poskusnega obratovanja brez popustov. Ob začetku rednega obratovanja sistema za DARS kartico načrtujemo izenačiti popuste na vplačilo dobroimetja na DARS kartici s popusti na elektronsko tablico sistema ABC.

Na vseh cestninskih postajah po Sloveniji trenutno poteka poskusno obratovanje sistema plačevanja cestnine z predplačniško DARS kartico, ki omogoča plačevanje cestnine voznikom vozil vseh cestninskih razredov na vseh cestninskih postajah in vseh cestninskih stezah, razen hitrih stezah sistema ABC, ki so namenjene izključno uporabnikom sistema ABC. Tako imenovane bralno-pisalne naprave, nameščene na vseh cestninskih kabinah, služijo za brezkontaktno zaznavanje DARS kartice, ob katerem sistem samodejno odšteje ustrezen znesek cestnine s predplačniške DARS kartice. Uporaba brezkontaktne "pametne" čipne bralno-pisalne kartice je enostavna: potrebno jo je približati bralno-pisalni napravi na razdalji do 10 cm, počakati, da se zapornica dvigne ter nadaljevati vožnjo.

Sistem plačevanja cestnine z DARS kartico bo predplačniški (podobno kot sistem ABC), kar pomeni, da mora biti na kartici zapisana ustrezna višina dobroimetja, ki ga pri prehodu cestninske postaje sistem zmanjša za ustrezno višino cestnine. V prodaji bodo plačilne kartice z že vpisanim dobroimetjem (npr. 5.000 tolarjev), ki ga bo možno dokupiti v poljubni višini na vseh cestninskih postajah.

Prednost plačevanja cestnine z Darsovo plačilno kartico v odnosu na gotovino je med drugim ta, da imetnikom kartice ne bo potrebno vsakič znova iskati drobiža, plačevanje bo torej priročnejše, hitrejše in tudi cenejše, saj bodo imetniki kartic pri vplačevanju dobroimetja predvidoma izenačeni z imetniki elektronskih tablic sistema ABC (pri gotovinskem vplačilu doborimetja 8.000 tolarjev ali več, 10 % popusta oz. 10 % dodatnega dobroimetja). Razlika med plačevanjem cestnine z elektronsko tablico sistema ABC ter DARS kartico pa je, da slednja ni vezana ne na cestninski razred in ne na posebne cestninske steze, tako kot elektronska tablica sistema ABC, ki jo lahko uporabljajo samo vozila prvega cestninskega razreda in samo na hitrih ali kombiniranih stezah cestninskih postaj. Za razliko od uporabnikov sistema ABC, ki se jim zaradi plačila cestnine ni potrebno ustavljati na za njih prirejenih hitrih stezah, se bo potrebno pri uporabi DARS kartice za trenutek ustaviti, kartico približati bralno-pisalni napravi, počakati, da pobiralec cestnine določi cestninski razred, nato se bo zapornica dvignila, uporabnik pa bo lahko nadaljeval vožnjo. Ob vsakem prehodu cestninske postaje z DARS kartico se bo na zaslonu ob cestninski kabini izpisalo trenutno stanje dobroimetja na kartici, nato cestninski razred, višina cestnine, ki bo odšteta s kartice in preostanek vrednosti dobroimetja na DARS kartici.

Nazaj