Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Za bolj priročno plačevanje cestnine še OMV Istrabenz kartica in DARS kartica

30.06.2003

Vse cestninske postaje so označene z ustreznimi nalepkami plačilnih kartic, s katerimi je možno plačati cestnino, do konca tedna pa bodo z oznakami plačilnih kartic opremljene tudi obvestilne table "Cestnina", postavljene na 1000 oz. 500 metrov od cestninskih postaj. 

Priročnejšemu negotovinskemu plačevanju cestnine se bosta v prihodnjih mesecih pridružili še ena mednarodna plačilna kartica, Diners, ter lastna predplačniška DARS kartica, katere testiranje pravkar poteka v okviru poskusnega obratovanja.

DARS uvaja lastno predplačniško kartico za plačevanje cestnine: DARS kartica 

Na vseh cestninskih postajah po Sloveniji trenutno poteka poskusno obratovanje sistema plačevanja cestnine z predplačniško DARS kartico, ki omogoča plačevanje cestnine voznikom vozil vseh cestninskih razredov na vseh cestninskih postajah in vseh cestninskih stezah, razen hitrih stezah sistema ABC, ki so namenjene izključno uporabnikom sistema ABC. Tako imenovane bralno-pisalne naprave, nameščene na vseh cestninskih kabinah, služijo za brezkontaktno zaznavanje DARS kartice, ob katerem sistem samodejno odšteje ustrezen znesek cestnine s predplačniške DARS kartice. Uporaba brezkontaktne "pametne" čipne bralno-pisalne kartice je enostavna: potrebno jo je približati bralno-pisalni napravi na razdalji do 10 cm, počakati, da se zapornica dvigne ter nadaljevati vožnjo. Z DARS kartico bo možno plačevati cestnino po končanem poskusnem obratovanju, uporabniki pa jo bodo lahko kupili z vnaprej vpisanim dobroimetjem (v višini na primer 5.000 SIT, sama kartica pa bo zastonj) na prodajnih mestih, ki bodo objavljena v medijih in na spletni strani družbe DARS.

Sistem plačevanja cestnine z DARS kartico bo predplačniški (podobno kot sistem ABC), kar pomeni, da mora biti na kartici zapisana ustrezna višina dobroimetja, ki ga pri prehodu cestninske postaje sistem zmanjša za ustrezno višino cestnine. V prodaji bodo plačilne kartice z že vpisanim dobroimetjem (npr. 5.000 tolarjev), ki ga bo možno dokupiti v poljubni višini na vseh cestninskih postajah. 

Prednost plačevanja cestnine z Darsovo plačilno kartico v odnosu na gotovino je med drugim ta, da imetnikom kartice ne bo potrebno vsakič znova iskati drobiža, plačevanje bo torej priročnejše, hitrejše in tudi cenejše, saj bodo imetniki kartic pri vplačevanju doborimetja predvidoma izenačeni z imetniki elektronskih tablic sistema ABC (pri gotovinskem vplačilu doborimetja 8.000 tolarjev ali več, 10 % popusta oz. 10 % dodatnega dobroimetja). Razlika med plačevanjem cestnine z elektronsko tablico sistema ABC ter DARS kartico pa je, da slednja ni vezana ne na cestninski razred in ne na posebne cestninske steze, tako kot elektronska tablica sistema ABC, ki jo lahko uporabljajo samo vozila prvega cestninskega razreda in samo na hitrih ali kombiniranih stezah cestninskih postaj. Za razliko od uporabnikov sistema ABC, ki se jim zaradi plačila cestnine ni potrebno ustavljati na za njih prirejenih hitrih stezah, se bo potrebno pri uporabi DARS kartice za trenutek ustaviti, kartico približati bralno-pisalni napravi, počakati, da pobiralec cestnine določi cestninski razred, nato se bo zapornica dvignila, uporabnik pa bo lahko nadaljeval vožnjo. Ob vsakem prehodu cestninske postaje z DARS kartico se bo na zaslonu ob cestninski kabini izpisalo trenutno stanje dobroimetja na kartici, nato cestninski razred, višina cestnine, ki bo odšteta s kartice in preostanek vrednosti dobroimetja na DARS kartici.
 

Nazaj