Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Avtocesta Blagovica - Kompolje bo danes predana v poskusno obratovanje

30.06.2003
Gradbena dela na trasi avtocestnega odseka Blagovica - Kompolje so namreč izvedena v tolikšni meri, da je nanj možno preusmeriti promet z vzporedne dvopasovne hitre ceste Trojane - Domžale, kot poskusno obratovanje v skladu z zakonom o graditvi objektov. Vsa dela v okviru novozgrajenega avtocestnega odseka sicer namreč niso zaključena, vendar njihovo dokončanje ne bo oviralo prometa po sami avtocesti, razen predvidoma prva dva tedna, ko bo potrebno odstraniti sedanje začasno navezovanje avtoceste Ljubljana - Kompolje za cestninsko postajo Kompolje na vzporedno dvopasovnico ter na tem mestu dograditi manjkajoči košček druge polovice avtoceste. Do izteka pogodbenega roka za izgradnjo avtocestnega odseka Blagovica - Kompolje (oktober 2003) je poleg navedenega potrebno dokončati še nekatera dela izven avtocestnega telesa in sicer:
  • dokončanje dostopnih poti, ureditev jarkov, brežin ipd.;
  • izgradnja cestninskih postaj Krtina in Lukovica (trenutno poteka izbor izvajalca za gradnjo; ponudbe so že bile javno odprte; po pravnomočno dokončanem postopku izbire izvajalca, predvidoma koncem julija 2003, bo stekla tudi gradnja obeh dodatnih cestninskih postaj tako, da bo tudi njuna gradnja zaključena do oktobra letos, ko potečejo tudi pogodbeni roki za dokončanje celotnega avtocestnega odseka);
  • izgradnja cestninske postaje Blagovica za smer proti Trojanam in iz Trojan (trenutno se pripravlja dokumentacija za javni razpis), ki bo dokončana in predana prometu skupaj z avtocestnim odsekom Trojane - Blagovica, predvidoma v letu 2005.
Predvidoma prva dva tedna bo torej promet zaradi navedenih del (odstranitev sedanjega začasnega navezovanja avtoceste v Kompoljah na vzporedno  dvopasovnico in vzpostavitev prvotnega stanja na dvopasovnici) v dolžini 800 metrov za cestninsko postajo Kompolje iz smeri Ljubljane potekal po eni polovici avtoceste dvosmerno, naslednjih 5,3 km pa po štiripasovnici, vse do izteka avtoceste v Blagovici, preko avtocestnega priključka Blagovica vzhod.
V skladu z vladnim sklepom iz prejšnjega tedna (Sklep o spremembah sklepa o določitvi cestninskih cest in višini cestnine, Ur.l.RS št. 62/03) se bo z dnem predaje prometu avtocestnega odseka Blagovica - Kompolje njegova dolžina prištela že zgrajenemu avtocestnemu odseku Kompolje - Ljubljana (18,1), in sicer le od cestninske postaje Kompolje do sredine razdalje med priključkoma Blagovica vzhod in Blagovica zahod, v dolžini 5,3 km (od dobrih 6 km, ki bodo predani prometu). Za tako podaljšan avtocestni odsek Blagovica - Ljubljana (dolžina celotnega odseka je 24,1 km) se bo zaračunavala cestnina za 23,4 km in bo za prvi cestninski razred znašala 260 SIT (višina cestnine za kilometer prevozne razdalje ostaja nespremenjena, in znaša 10,9941 SIT/km).
 
 
Podoben ukrep za povečanje propustnosti cestnega omrežja je bil že izveden na gorenjskem avtocestnem kraku v začetku junija, ko je bil promet z dvopasovne glavne ceste Ljubljana - Jesenice preusmerjen na 4,3 km dolgo novo zgrajeno polovico avtocestnega odseka Podtabor - Naklo, po kateri promet prav tako poteka dvosmerno, do dograditve celotnega odseka Podtabor - Naklo, predvidoma v začetku septembra letos.

Nazaj