Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Ukrepi za povečanje propustnosti cestninskih postaj v času prometnih konic v turistični sezoni v letu 2003

02.04.2003


Ukrepi za povečanje propustnosti cestninskih postaj v poletnih turističnih urnih konicah, ki jih je DARS že izvedel oz. bodo izvedeni še pred letošnjo turistično sezono:

  • na področju obveščanja uporabnikov in stimuliranja pravočasnega načrtovanja potovanj, bomo v maju izdali "popotniški pripomoček" s prometnim koledarjem, cenikom cestnine (tudi v evrih), načini plačevanja cestnine ter napotki o načrtovanju potovanj, pridobivanju informacij o stanju na avtocestah preko Darsovega sistema za obveščanje (spletna stran DARS d.d., Darsova brezplačna glasovna postaja, ipd.). Publikacija bo dvojezična (v slovenščini in angleščini), distribuirana bo potnikom, ki vstopajo v Slovenijo na mejnih prehodih, preko cestninskih postaj ter turističnih uradov Slovenske turistične organizacije, dostopna pa bo tudi na Darsovih spletnih straneh.
  • Prometni koledar za celo letošnje leto je že objavljen na spletnih straneh DARS d.d., napoved prometnih obremenitev za vsak dan pa je tudi slišen preko Darsove glasovne postaje, v slovenskem in angleškem jeziku.
  • Obstoječemu multimedijskemu kiosku na počivališču Lom, se bo do konca maja pridružilo še deset dodatnih. Na multimedijskih kioskih so med drugim dostopne aktualne informacije o stanju in prometu na avtocestah, o cestnini in načinih plačevanja (poleg gotovine predvsem plačilne kartice, sistema ABC), cenah bencina, vremenski napovedi ipd. Še naprej si bomo prizadevali pridobiti ažurne podatke o stanju tudi na glavnih državnih cestah od Direkcije RS za ceste. DARS namreč podatke o stanju in prometu na avtocestah in hitrih cestah, s katerimi upravlja, nenehno avtomatsko posreduje tudi Direkciji RS za ceste.
  • Ob obstoječem informacijskem portalu, postavljenem pred viaduktom Ravbarkomanda, bosta aprila postavljena še dva, prav tako na avtocestnem odseku Ljubljana - (Fernetiči) - Klanec, in sicer pred izvozom Brezovica ter pred izvozom za Senožeče 8vsi trije v smeri Obale).
  • Nadaljevali bomo z lansko leto že začetimi podaljševanji vstopnih stez za uporabnike sistema ABC ter s tržno-komunikacijskimi akcijami pospeševali nadaljnje širjenje uporabe elektronskih tablic sistema ABC.
  • V Šentilju ob vstopu v Slovenijo bomo obstoječo prometno signalizacijo dopolnili za vodenje za smer Maribor tudi po vzporedni državni cesti.
  • Na najbolj obremenjenih cestninskih postajah v urnih konicah turistične sezone -  Pesnica in Torovo - bomo s postavitvijo in aktiviranjem vertikalne prometne signalizacije s spremenljivo vsebino organizirali hitre ali/in kombinirane steze sistema ABC tako, da bodo le-te tekom teh urnih konic lahko "prekvalificirane" tudi v navadne cestninske steze, na katerih bo možno plačati cestnino tudi s plačilnimi karticami ali gotovino.
  • Obstoječim plačilnim karticam (podjetniškim DKV, UTA in Magna ter bančnim Activa in Eurocard/Mastercard), s katerimi je poleg gotovinskega plačila že nekaj časa možno plačati cestnino, se bodo pred turistično sezono pridružile še mednarodna bančna plačilna kartica Visa, podjetniška kartica OMV Istrabenza in lastna Darsova plačilna kartica (brezkontaktna čipna kartica) na vseh cestninskih postajah. V prihodnosti bomo lahko z brezkontaktno čipno kartico zamenjali medij obstoječim papirnatim abonentskim bonom in mesečnim kartam. Trenutno tečejo pogajanja tudi z izdajateljem mednarodne plačilne kartice Diners za sprejemanje tudi te kartice za plačilo cestnine.
  • Tehnično bomo posodobili opremo nekaterih cestninskih postaj (inštalacija hitrejših termalnih tiskalnikov, prenova krmilniškega programa ipd.).
  • Javnemu podjetju za vzdrževanje avtocest (PVAC) je DARS v pogodbo o pobiranju cest
Nazaj